7. září 2011

Alpské cukroví

350 g hladké mouky, 210 g másla, 100 g moučkového cukru ,60 g strouhaných nebo mletých mandlí ,25 g kakaa ,sáček vanilinového cukru ,špetku citronové kůry a mleté skořice ,případně několik lžic 12% smetany
na náplň :150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru ,100 g mletých oříšků, 0,5 balíčku vanilinového cukru
na ozdobu :300 g čokolády na vaření, oloupané mandle nebo ,stříbrné kuličky

Nejprve smíchejte všechny suroviny na náplň a uložte ji do chladu. Do mísy pak prosijte mouku s cukrem, nakrájejte změklé máslo, přidejte vanilinový cukr, mandle, kakao, citronovou kůru a skořici. Všechno ručně spojte v hladké těsto; pokud by se drobilo, přidejte lžíci smetany.Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160°C. Ukrojte třetinu těsta a na pomoučněné ploše ho vyválejte na plát silný půl centimetru. Formičkami vykrajujte různé tvary a pak je sedm minut pečte na plechu s pečicím papírem. Tip: Zbytky těsta uložte do plastového sáčku. Přidáte-li k nim lžíci smetany, můžete je znovu vyválet.Až cukroví vychladne, slepujte ho náplní; nechte ji aspoň dvanáct hodin zaschnout. Čokoládu na vaření nalámejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. (Anebo dejte misku s čokoládou jednoduše na minutku do mikrovlnky.) Roztavenou čokoládou polévejte sušenky a dozdobte je mandlemi nebo stříbrnými kuličkami. Slavnostní cukroví chutná nejlíp trochu odleželé; chce to aspoň čtyři dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat