Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou vanil. cukru, mícháme, až se rozpustí, přidáme trochu mouky a vlaž. mléka. Kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, muškát, promícháme a přidáme kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme v těsto a teprve pak přidáme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto (o něco řidší než na vánočku). Do těsta přidáme rozinky, krájené mandle a kandované ovoce a ještě propracujeme. Necháme asi 2 hodiny kynout, opět promícháme a necháme asi 30 - 50 minut kynout. Pak těsto vyklopíme na tukem potřený plech a utvoříme tvar podobný šišce chleba, na jedné straně vytvoříme rukou žlábek, typický pro tvar štoly (těsto můžeme píchnout). Necháme opět krátce kynout a pak ji pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 - 60 minut. Upečenou ještě horkou štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná, když se štola nechá několik dnů odležet (asi 3 dny před svátky upéct).
Blog na kterém jsou recepty na pečené i nepečené cukroví na Vánoce. Na blogu dále naleznete nejenom recepty na vánoční cukroví, ale i další recepty na přípravu jídel a nápojů, pečení při detailech a mnoho jiného.
20. září 2011
Drážďanská Vánoční štola
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat