20. září 2011

Drážďanská Vánoční štola

550 g polohroube mouky, 50 g droždí, 1/4 l mléka, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, strouhaná kůra z 1 citronu, muškát. květ, 6 g soli, 100 g rozinek, 100 g mandlí, 100 g kandovaného ovoce (pom. kůry), tuk na plech, 40 g másla na potření štoly, vanilkový cukr na posypáni

Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou vanil. cukru, mícháme, až se rozpustí, přidáme trochu mouky a vlaž. mléka. Kvásek necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, muškát, promícháme a přidáme kvásek. Postupně zbylým mlékem promícháme v těsto a teprve pak přidáme změklé máslo. Vypracujeme středně tuhé těsto (o něco řidší než na vánočku). Do těsta přidáme rozinky, krájené mandle a kandované ovoce a ještě propracujeme. Necháme asi 2 hodiny kynout, opět promícháme a necháme asi 30 - 50 minut kynout. Pak těsto vyklopíme na tukem potřený plech a utvoříme tvar podobný šišce chleba, na jedné straně vytvoříme rukou žlábek, typický pro tvar štoly (těsto můžeme píchnout). Necháme opět krátce kynout a pak ji pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 - 60 minut. Upečenou ještě horkou štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná, když se štola nechá několik dnů odležet (asi 3 dny před svátky upéct).


Žádné komentáře:

Okomentovat