13. prosince 2011

Slepované kytičky

na 25 kousků – 500 g polohrubé mouky., špetka soli., 125 g cukru., 200 g vychlazeného másla., vejce., 
náplň a ozdobení – 2 žloutky., libovolný druh zavařeniny., moučkový cukr


Mouku prosijeme na vál a promícháme se solí a cukrem. Uprostřed uděláme důlek a kolem rozložíme na vločky nakrájené máslo. Do důlku rozklepneme vejce a všechny přísady prosekáme nožem, až vznikne hrubá žmolenka. Rukama z ní rychle vypracujeme těsto. Zabalíme je do fólie a chladíme zhruba 30 minut. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta přibližně 4 mm silný plát. Formičkami ve třech velikostech z těsta vypichujeme kytičky. Uprostřed nejmenších kytiček ještě vypíchneme kolečko. Troubu předehřejeme na 180° C. Žloutky rozšleháme s lžící vody. Střední a nejmenší kytičky potřeme vespodu vejcem a přiložíme ke spodním, největším. Střed vrchní kytičky naplníme zavařeninou. Cukroví narovnáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 minut dozlatova. Potom je dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku a posypeme cukrem.
Příprava asi 45 minut., chlazení asi 30 minut., pečení asi 12 minut., kousek asi 160 kcal., 2 g bílkovin., 7 g tuků., 23 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat