15. listopadu 2012

Vánoční štola

1 kg hladké mouky,75 g droždí,150 g cukru,250 ml mléka,20 žloutků,0,4 kg ztuženého tuku,citron,sůl, mletý muškátový květ,100 g plátků mandlí,300 g vlašských ořechů,350 g rozinek, 100 g pomerančové kůry, kandované ovoce,sušené švestky a meruňky,máslo,rum,cukr moučka

Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navrstvíme zbylou mouku, asi dvě třetiny žloutků, kousky povoleného tuku, nastrouhanou citronovou kůru, zbytek cukru a dvě špetky soli a muškátu. Dáme do tepla, a až kvásek po stranách mísy vykyne, zaděláme těsto, do kterého během hnětení postupně přidáváme mandle, zbývající žloutky, ořechy, rozinky, kousky pomerančové kůry a kandovaného ovoce, a podle potřeby postupně přiléváme mléko, aby se vše spojilo v pevné těsto. To necháme vykynout, pak ho přetužíme, tedy prohněteme, a to opakujeme celkem třikrát. Na závěr z těsta vytvarujeme šišky, které lehce rozválíme, naplníme sušeným ovocem a svineme do tvaru štoly. Na vymazaném plechu necháme pod utěrkou naposledy vykynout a pečeme při 160ti stupních asi třičtvrtě hodiny. Upečené štoly pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a hustě zasypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat