19. listopadu 2010

Marcipánová štóla s griotkou

20 kousků – 240 g rozinek., po 50 g citronátu., oranžátu, kandovaných višní., 3 lžíce rumu., 500 g polohrubé mouky., kostka droždí., 130 g cukru., 150 ml mléka., vejce., 2 žlutky., 300 g másla., lžička strouhané citronové kůry., sůl., perníkové koření., vanilkové aroma., 200 g sekaných mandlí., 50 g mandlí., 50 g sekaných mandlí., 50 g marcipánu., 3 lžíce griotky., 240 g moučkového cukru
Rozinky, citronát, oranžát a kandované višně pokapeme rumem a necháme 2 hodiny odležet. Uděláme kvásek. Promícháme se lžící cukru, trochou mléka a mouky. Necháme kynout 15 minut. Přidáme mléko, zbytek cukru, vejce, žloutky, 200 g másla, citronovou kůru, sůl, lžíci perníkového koření. Přihněteme ½ lahvičky vanilkového aroma, mandle a směs ovoce. Necháme kynout 40 minut. Uhněteme marcipán s griotkou a se 120 g moučkového cukru. Utvoříme váleček a vyválíme do obdélníku. Do středu dáme kousky marcipánu. Těsto sbalíme do štóly. Necháme kynout asi 20 minut na vymaštěném plechu. Předehřejeme troubu na 180° C. Pečeme 60 minut. Ještě teplou štólu potřeme 100 g rozpuštěného másla a pocukrujeme.


Žádné komentáře:

Okomentovat