27. ledna 2012

Pivní perníčky

80 ml černého Velkopovického Kozla, 3 šálky hladké mouky, špetka mletého hřebíčku,0,5 lžičky mleté skořice ,0,5 prášku do perníku, 1/4 lžičky soli, 150 g másla ,1,25 šálku moučkového cukru, vejce, vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru (15 mL), lžíce kakaa, lžička citrónové kůry
poleva : 125 ml černého Velkopopovického Kozla, šálek jemného moučkového cukru, lžička medu, lžička mleté skořice
Do mísy prosejeme mouku se skořicí, práškem do perníku, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Prošleháme vejce, pivo, zázvor, kůru a nakonec vmícháme sypkou směs. Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučněné desce nebo přes fólii na plát silný 1 cm. Vykrajujeme z něj různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.Troubu nahřejeme na 180°C. Plech s cukrovím vložíme do trouby a pečeme asi 17 minut. Pivo svaříme na čtvrtinu. V misce ho potom utřeme s medem a skořicí do hladka. Po vychladnutí perníčků je potřeme polevou a necháme ztuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat