30. prosince 2009

Ořechové rohlíčky

150 g másla., 30 g moučkového cukru., 2 žloutky., 150 g mletých oříšků, 200 g hladké mouky., ½ balíčku prášku do pečiva., moučkový cukr a strouhané oříšky na obalení.
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme strouhané oříšky a prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout. Testo rozdělíme na stejné kousky, vytvarujeme do malých rohlíčků a pečeme v předem vyhřáte troubě. Horké sesuneme z plechu do prosátého cukru s oříšky a obalme. 



Linecké cukroví

350 g hladké mouky., 250 g másla., 120 g moučkového cukru., vanilkový cukr., 3 žloutky., oříšky nebo mandle na posypání, zavařenina

Na ovál prosijeme mouku, přidáme cukr., změklý tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto, ktoré necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na suchý plech. Z poloviny koleček na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed, kolečka na plechu potřeme vejcem a můžeme posypat rozsekanými oříšky nebo loupanými mandlemi. Upečeme do růžova a po vychladnutí slepujeme zavařeninou.



Kuličky z tatranek

2 ks tatranek., 120 g moučkového cukru., 70 g změklého másla., 10 g kakaa., PL rumu., mletý kokos nebo oříšky
Nastrouhané tatranky smícháme, přidáme cukr., máslo., kakao a rum a vytvoříme těsto., které necháme asi hodinu ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu nebo oříškách.

 


Kokosové kuličky jako sníh

200 g kokosu., 200 g slazeného kondenzovaného mléka., loupane mandle a kokos na obalení
Kokos smícháme se slazeným mlékem, hmotu dáme na hodinu do ledničky. Pak tvarujeme kuličky. Do každé dáme celou loupanou mandli a obalíme v kokosu.

 


Kokosky


30 g masla., 200 g kokosu., 150 g cukru., 2 PL škrobové moučky., ½ balíčku prášku do pečiva.
Veškeré suroviny smícháme v těsto, plech vyložíme pečícím papírem a lžičkou tvoříme hrudky, které pečeme do růžova. 

Chlebíček z lískových oříšků

200 g celých blanšírovaných lístkových oříšků., 2 vejce., 150 g cukru., 150 g hladké mouky., tuk na vymaštění.
 
Oříšky za stáleého obracení pražíme přibližně 3 minuty na suché pánvi. Vymastíme tukem chlebíčkovou formu. Z vajec a cukru ušleháme hustý krém, pomalu vmícháme mouku a pražené oříšky. Troubu předehřejeme na 15 stupň. C, formu nejprve vymastíme tukem a potom naplníme těstem, uhladíme a pečeme cca 50 minut. Ještě horký chlebíček vyklopíme, zabalíme do nanavlhčené utěrky a dáme vychladnout. Po vychladnutí nakrájíme na tenounké plátky, naskládáme na plech a při teplotě 225 stupň. C 3 – 4 minuty je opékáme. Dáme vychladnout.

 


Hnědé koláčky

250 g másla., 200 g cukru., 125 g ovocného sirupu., 75 g oloupaných nasekaných mandlí., 2 PL rumu., 75 g nasekaného kandizovaného ovoce., ½ KL mletého hřebíčku., 2 KL mleté skořice., ½ KL mletého zázvoru., KL solamylu., 500 g hladké mouky., máslo na vymazání plechu

 Máslo s cukrem a sirupem přivedeme k varu, odstavíme ze sporáku, přidáme mandle, kandované ovoce, hřebíček, skořici a zázvor. Solamyl rozopustíme v troše horké vody, zamícháme do sirupu a necháme vychladnout. Sirup nalijeme do prosáté mouky a vypracujeme těsto, Vytvarujeme dva válce, zabalíme do alobalu a na 24 hodín dáme do ledničky. Další den vymažeme plech máslem, troubu vyhřejeme na 200 stupň. C, válce těsta nakrájíme na tenké plátky a narovnáme je na plech v dostatečných odstupech. Hnědé koláčky pečeme 8 až 10 minut, upečené podebereme širokým nožem a přendáme z plechu a necháme vychladnou.

 

Zasněžený kominíček

200 g hladké mouky., 200 g tuku., 80 g cukru., vejce., 200 g kokosu., 3 PL kakaa., maruňková zavařenina., čokoládová poleva., kokos na posypání
Zpracujeme na vále v těsto, vyvalujeme, vykrajujeme kolečka. Po upečení slepujeme 2 kolečka k sobě zavařeninou, povrch a boky koleček polijeme čokoládou a obalíme v kokosu.

 

Ovocné kuličky

100 g mletých ořechů, 150 g drcených piškotů, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžíce rumu

Čokoládu necháme ve vodní lázni změknout, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tvárnou hmotu (pokud je řídká, zahustíme ji piškoty, tuhou zředíme rumem). Tvarujeme kuličky, které poléváme citronovou polevou (100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy), zdobíme ořechy nebo mandlemi.


Medové ořechy

300 g jader vlašských ořechů, 100 g medu, 3 lžíce jemného krystalového cukru, 4 lžíce oleje

Ořechová jádra spaříme vařící vodou a oloupeme. Naložíme do medu a necháme 24 hodin uležet. Vyjmeme, obalíme v cukru a smažíme vždy menší množství v nepříliš rozehřátém oleji. Mícháme až cukr zesklovatí, klademe na misku a horké podáváme.