24. června 2010

Syrový bramborový salát

450 g uvařených oloupaných brambor, 100 g tvrdého sýra (ementál), 100 g měkkého sýra (plísňový), 1 lžíce pažitky nebo petržele, 50 g cibule, 3 lžíce octa, 4 lžíce oleje, špetka mletého černého pepře, sůl, cukr

Brambory umyjeme, uvaříme ve slupce a oloupeme. Spolu s oběma druhy sýra je pokrájíme na malé kostky. Cibuli a pažitku nadrobno posekáme. Ze soli, cukru, octa a oleje připrávíme nálev, který nalijeme na salát, přidáme pepř a zlehka promícháme. Necháme v chladu uležet. Salát můžeme ozdobit vařeným vajíčkem a podávat s čerstvou zeleninou.

Pikantní bramborový salát

5 salátové brambory, cibule, pažitka (dobrá je i mražená Findus), malá lehká majonéza, bílý jogurt, pepř černý mletý, sůl, citrón, rajče na ozdobení

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na drobné kostičky a vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, drobně posekanou pažitku, pepř, sůl, majonézu a bílý jogurt (ve stejném poměru). Doplníme šťávou vymačkanou z citrónu a vše důkladně promícháme. Necháme minimálně dvě hodiny v chladu uležet. Před podáváním ozdobíme plátky rajčete nebo jinou čerstvou zeleninou dle chut.

Maková kopýtka

50 dkg brambor uvařených ve slupce, 50 dkg hrubé mouky, 3 celá vejce, 20 dkg moučkového cukru,1  prášek do pečiva, 20 dkg rozpuštěného másla nebo Hery, 30 dkg pomletého máku, 15 dkg cukru moučky, 1 dcl mléka, 20 dkg povidel nebo marmelády, 1 lžíce Hera

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s moukou, práškem do pečiva, dvěma vajíčky a cukrem. Vypracujeme těsto - rozdělíme na tři díly. Náplň: svaříme mléko s mletým mákem, odstavíme z plotny, přidáme cukr, povidla -marmeládu, lžíci másla, vymícháme a necháme vychladnout. Těsto vyválíme na placku asi 30 x 40 cm, celou potřeme náplní a smotáváme z obou delších stran do středu, jako dvě roládičky k sobě. Krájíme na 4 -5 cm velké kousky, přeneseme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme do zlatova.

1. června 2010

Větrníky

na 12 větrníků nebo 35-40 růžiček nebo bochánků : 1/4 l  vody, 1/2 lžičky soli, 100 g másla, 150 g hrubé nebo polohrubé mouky, 4 vejce - teplota 200 stupňů

Přichystáme si odvážené přísady. V dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodou. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Mícháme na středním ohni až se vytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme. Těsto předáme do studené mísy. Za stálého hnětení postupně přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme až když je zatřeno předchozí. Plech vymastíme máslem. Posypeme moukou nebo postříkáme vodou. Těstovou hmotu naplníme do stříkacího pytlíku.
Větrníky : Na větrníky použijeme velkou hvězdicovou trubičku. Větrníky stříkáme ve velikosti tenisového míčku. Pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Větrníky překrojíme a necháme vychladnout na podložce.
Náplň : 1/2 l mléka, 2 vanilkový pudinky - uvařit nechat vychladnout, 1 máslo, 20 dkg práškového cukru, 3 lžíce rumu - tře se.

Toffe omáčka - karamel

110 g másla, 175 g tmavého cukru, 110 g cukru krystal, 275 g javorového sirupu, 225 ml smetany, 1/2 kávové lžičky vanilkového aroma
Necháme dobře rozpustit máslo, oba cukry a javorový sirup na jemný krém. Mícháme ještě asi 5 minut. Přidáme smetanu a vanilkové aroma. Vaříme další 2-3 minuty dokud omáčka není zcela jemná ! Můžeme konzumovat jak teplé tak studené. Velice dobré se zmrzlinou, banány nebo jako poleva na různé koláče a buchty. V lednici vydrží i několik týdnů.

Tiramisu po česku

1 šlehačka, 1,5 čistého pomazánkového másla, 2 balíčky piškotů, 10 dkg cukru moučka,1 vanilkový cukr, 0,25 l silné kávy preso rozpustné, 2 - 3 lžíce rumu, kakao, čokoládové hobliny
Z šlehačky, másla, cukru a vanilkového cukru ušleháme krém. Vychladlou kávu smícháme s rumem. Do dortové formy nebo na tác dáme vrstvu piškotů namočených v kávě s rumem, potřeme krémem. Vystřídáme asi 3 x. Poslední vrstva je z krému. Necháme přes noc uležet v lednici. Zdobíme posypáním vrstvou kakaa a čokoladovými hoblinami.

Rafaelo

300 g cukru, 150 ml vody, 2 vanilkové cukry, 1 hera, 200 g kokosu, 400 g sušeného mléka, mandle
Vodu s cukrem svařit. Do teplé směsi přidat heru.Nechat vychladnout a smíchat s kokosem a sušeným mlékem a nechat 3 hodiny odležet. Z těsta vytvořte kuličky, obalte v kokosu, uprostřed ozdobte mandlí a dejte do košíčků. 

Pečené jablká

5 jablek, 4 dkg rozinek, 15 dkg džemu,4 dkg mandlí, 4 dkg cukru, 4 dkg másla, 1/2 deci bílého vína,
přelití : 1/2 l mléka, 8 dkg cukru, 2 žloutky, vanilkový pudink
Z jablek vykrájet jádřince, oloupat do poloviny. Naplnit směsí džemu, rozinek, mandlí a cukru. Dát do pekáčku s máslem a vínem. Upečené přelít pudinkem.

Mrkvový krém

1 kostka tvarohu, 1/4-1/2 hrnku mléka, 2 mrkve, cukr, vlašské ořechy
Tvaroh rozmixujeme s mlékem, nastrouhanou mrkví a cukrem na jemný krém. Rozdělíme do pohárků a ozdobíme ořechy.

Kaštanový koláč

700 g kaštany, 140 g cukr, 90 g máslo, 3 vejce, rum, brandy, mouka hrubá, hřebíček, šlehačka 

Omyté kaštany nařízneme na vypouklén straně, urovnáme je na plech postříkaný vodou a pečem je v mírně vyhřáté troubě 20  minut. Pak obě slupky sloupneme, oloupané kaštany uvaříme do měkka ve velmi mírně přisolené vodě, do níž jsme přidali hřebíček. Měkké kaštany prolisujeme, vmícháme do nich cukr, máslo, žloutky, rum (nebo brandy) a nakonec ztuhlý sníh z bílků. Směs vlijeme do koláčové formy vymazané tukem a vysypané moukou a pečeme 40 minut v mírně vyhřáté troubě. Studený koláč vyklopíme a podáváme se šlehačkou.