20. září 2012

Duté rohlíčky

250 g moučkového cukru., 100 g hladké mouky speciál., 120 g ořechů nebo kokosu., ½ KL jedlé sody., ½ ztuženého tuku
Všechny přísady vymícháme na tužší směs, kterou necháme nejméně 2 hodiny odležet v chladničce. Do rožtekových formiček vtlačíme na dno utřenú a odleželou směs a pečeme v troubě při 160 stupňů C asi 15 až 20 minut.


Zázvorové tyčinky

50 g kandované pomerančové kůry., 25 g citronů., 25 g zázvoru., 100 g mletých mandlí., 50 g moučkového cukru., balíček vanilkového cukru., bílek., 100 g čokoládové polevy., 4 kandované višně nebo třešně
Pomerančovou kůru, citronát a suchý zázvor najemno posekáme a smícháme s mletými mandlemi, moučkovým a vanilkovým cukrem a bílkem. Těsto rozválíme na desce posypané moučkovým cukrem na cm tlusté palice, které nakrájíme na 5 cm dlouhé tyčinky. Potom je dáme na hodinu schnout. Nakonec tyčinky do poloviny potřeme čokoládovou polevou a dáme na kuchyňskou mřížku vychladnout. Tyčinky zdobíme kousky kandovaných třešní.


Domácí bonbóny

100 g piškotů., 2 KL instantní kávy., 3 PL horké vody., 100 g slazeného kondenzovaného mléka., 100 g rozpuštěného másla., 2 PL kakaa

Do mletých piškotů přidáme ve vodě rozpuštěnou instantní kávu, ohřáté kondenzované mléko, kakao a rozpuštěné máslo. Promícháme na hladkou kaši, vytvarujeme do malého, co nejužšího válečku a zabalíme do alobalu nebo mikrotenového sáčku. Odložíme ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Potom krájíme ostrým nožem válečky, které obalíme v kakau nebo kokosu.


Barevne cukrovinky

500 g hladké mouky., ¼ KL soli., 180 g měkkého slaného másla., 180 g jemného krystalového cukru., velké vejce., KL pravého vanilkového extraktu., barevný cukr na drobenku nebo jiné ozdoby

Mouku a sůl rozmíchejte metličkami na sníh. Ve velké misce vymíchejte máslo a cukr ručním mixérem na středním stupni. Důkladně přimíchejte vejce a vanilku. Přidejte mouku. Vše krátce umixujte na nejnižším stupni, v žádném případě nemixujte příliš dlouho. Těsto zformujte do tvaru válce a zabalené v plastové fólii odložte na hodinu do chladničky. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku 6 mm. Ozdobnými formičkami vykrajujeme koláčky a poklademe je na odmaštěný (suchý) plech. Ozdobte je a pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupňů C přibližně 13 až 15 minut. Nesmí zhnědnout. Koláčky povyberajte z plechu obracečkou, poklademe na rovný podnos a dejte na chladné místo.


Cukrové oříšky

vaječný bílek., PL vody., 500 g půlených vlašských ořechů., 125 g cukru., ½ KL soli., ½ KL skořice
Bílek s vodou utřeme do pěny. Ořechy ponořte do pěny. Vyválejte jejich ve směsi cukru, soli a skořice. Ořechy dejte na plech a pečte je ve vyhřáté troubě při 120 stupňů C hodinu. Každých 15 minut jejich poobracajte. Vychladlé ořechy uskladněte v chladničce.


Čokoládově oříškové dárky

200 g tekutého medu., 250 g moučkového cukru., balíček vanilkového cukru., 125 g másla nebo margarínu., 2 vejce., 4 - 5 PL mléka., 400 g polohrubé mouky., 2 PL kakaa., balíček kypřícího prášku do pečiva., pudink s čokoládovou příchutí., 375 g nasekaných lískových oříšků
poleva: 200 g moučkového cukru., PL rumu., 3 PL horkého mléka


Ve větším hrnci pomalu zahřejeme a rozpustíme med, cukr, vanilínový cukr, máslo nebo margarín a pak necháme vychladnout. Do vychlazené hmoty postupně vmícháme vajíčka a mléko. Mouku smíchejte s kakaem, kypřícím práškem do perníku, pudinkem a po částech zašleháme šlehačem (na středním stupni) do vychlazené hmoty. Nakonec vmícháme rozdrcené oříšky. Pokud je těsto příliš husté, přidáme lžíci mléka. Těsto dáme do vyššího vymazaného a vysypaného plechu a před pečením potřeme vodou. Dáme péct.
Teploty pečení: elektrická trouba 180 stupňů C., plynová trouba 2 - 3 stupeň, horkovzdušná trouba 160 stupňů C. Čas pečení: 25 - 35 minut.
Příprava polevy: Na polevu smícháme moučkový cukr s rumem a mlékem na hustou, tekutou hmotu. Ještě teplý moučník potřeme polevou a necháme vychladnout. Nakonec nakrájíme na kousky velké 3 x 6 cm.


Čokoládové šištičky

Na takové čokoládové šištišky budete potřebovat masu, kterou si můžete připravit z různých odřezků a piškotových drobečků a dochutit podle vlastní představy. Dále na tenčí plátky pokrájené mandle a čokoládovou polevu. Z masy vytvarujeme válečky, pozapichujeme do nich mandle, nechte trochu zaschnout a pak oblejte polevou.

Čokoládové pralinky

600 g jemného krystalového cukru., citronová šťáva., 600 g celých loupaných lískových oříšků., 250 g celých loupaných mandlí., jedlý olej., 3,5 tabulky roztáté hořké čokolády

V hrnci roztajte cukr s pár kapkami citronové šťávy. Oříšky a mandle mírně zahřejte v troubě, přidejte je do cukru a zahřívejte dále až do zlatohněda. Směs vylijte na dobře vymazaný plech, nechte vychladnout a ztuhnout. Hmotu vyjměte a umixujte na jemný krém. Postupně do něj přidávejte čokoládu, ale trocha z ní ponechejte stranou. Vytvarujte kuličky, ponořte je do čokolády a nechte ztuhnout.


Čokoládová kolečka

150 g moučkového cukru., 300 g hrubé mouky., 150 g másla., 3 PL kakaa., vejce., balíček vanilkového cukru., meruňkový džem., ½ PL mléka ½ PL koňaku., sůl., bílou polevu., lentilky

Máslo utřeme s vejcem a moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vanilkový cukr, špetku soli, kakao, mléko a koňak. Nakonec přidáme mouku a vypracujeme tuhé těsto. Necháme v chladu odstát. Vyválíme tenkou vrstvu a vykrajujeme kolečka. Poklademe je na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v troubě při 180 stupňů C. Vychladlé kolečka spojujeme s meruňkovým džemem a poléváme polevou.
Poleva : 100 g moučkového cukru., bílek a PL vařící vody. Zdobíme lentilkami.


Čokoládové kuličky s likerem

180 ml ​​hořké čokolády., 2 PL mandlového likéru nebo pomerančového likéru., 2 PL másla ze sladké smetany., 125 g moučkového cukru., 125 g mletých mandlí., 50 g strouhané čokolády., jemný papír nebo papírové košíčky na balení pralinek

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme do ní zvolná likér. Poté přidejte máslo, míchejte dokud se roztaje. Přidejte moučkový cukr, mleté ​​mandle a vše dobře promíchejte. Směs nechte vychladnout, dokud není taková tuhá, že se dá tvarovat. Rozdělte ji přibližně na 24 porcí a z nich vytvarujte malé kuličky. Na talíř nasypte strouhanou čokoládu a gulky v ní poobracajte, aby byly rovnoměrně celé obalené. Po jedné je zabalte do papíru nebo košíku. V chladničce vydrží asi dva týdny.
Recept můžeme obměnit tak, že použijeme mléčnou čokoládu a kulky na závěr ponoříme do roztáté čokolády.