2. listopadu 2011

Pečená kachna na pomerančích

2 kg kachny; 5 pomerančů; 2 skořicové tyčinky; 2 svazky máty; 10 dkg hnědého cukru; 125 ml jablečného vinného octa; 80 ml koňaku Grand Mariner; 3 dkg másla; 80 dkg brambor; svazek petržele; 3 cibule; sůl; mletý kmín; olej

Kachnu v prsní části rozevřeme a břišní otvor a kůži na povrchu důkladně potřeme solí a pomerančem, na kůžičce uděláme nožem zářezy. Břišní dutinu naplníme skořicí a mátovými lístky. Kachnu položíme na pekáč tak, aby břišní stěna byla směrem dolů. Zakapeme ji olejem a dokola nalijeme rozpuštěné máslo. Troubu předehřejeme na 180 °C a podle toho, jak je kachna velká, pečeme asi 1,5-2 hodiny. Každých 10 minut potíráme kachnu následující omáčkou: rozpustíme 10 dkg hnědého cukru, podlijeme jablečným octem a koňakem a vše důkladně povaříme. Oloupeme dva pomeranče a šťávu z nich vymačkáme do cukrové šťávy. Několik minut povaříme a odložíme stranou, aby omáčka byla po ruce při potírání masa.
Pomerančovou kůru nakrájíme na proužky a podusíme na rozpuštěném másle. Před podáváním použijeme tuto směs na polití upečené kachny. Jako přílohu připravíme šťouchané brambory s cibulkou: cibuli nakrájíme nadrobno a se špetkou soli ji osmahneme na oleji. Brambory uvařené ve slupce nastrouháme a přidáme je k cibuli. Přihodíme najemno nasekanou petrželovou nať, osolíme a okořeníme mletým kmínem. Před podáváním položíme vedle kopečku šťouchaných brambor plátky kachního masa a dušenou pomerančovou kůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat