4. listopadu 2011

Pečený mořský okoun s restovanou zeleninou

2 mořští okouni; 2 dl olivového oleje; 4 celé česneky; 2 svazečky čerstvého rozmarýnu; 10 dkg čerstvé bazalky; 2 konzervy rajčat; 2 červené kalifornské papriky; 10 dkg cuket; 10 dkg lilku; 20 dkg brambor; 10 dkg hub; 10 dkg malých nakládaných kukuřic; 2 citrony; 2 cibule; 2 svazečky petržele; sůl; pepř; mouka; balzámový ocet

Mořské okouny s dosti velkým předstihem před vařením nasolíme a opepříme. 4 česneky rozebereme na stroužky, očistíme je, načež je ve středně velkém množství oleje začneme opékat. Ryby mírně obalíme v mouce a přidáme je do pánve k česneku. Na středně velkém plameni je dobře propečeme. Přitom neustále sledujeme stroužky česneku, protože ty musíme vyndat z oleje dříve, než se nám spálí. Lilek, cukety a vařené brambory si připravíme ke grilování tak, že je nakrájíme na podlouhlé kousky. Kalifornskou papriku nakrájíme na proužky a rozkouskujeme i houby. Přidáme i malé kukuřičky a všechno osolíme a opepříme. Začneme dusit v horkém olivovém oleji. Než nám zelenina úplně změkne, přidáme k ní malou lžičku česnekového krému a čerstvý rozmarýn. Studenou rajskou omáčku si vyrobíme z 1-2 konzerv rajčat, kterým stáhneme slupku a rozmixujeme je s utřeným česnekem, mletým černým pepřem, čerstvými listy bazalky a rozmarýnu, se solí a 2-3 kávovými lžičkami balzámového octa. Omáčku k rybě podáváme zvlášť, v samostatné misce.

Žádné komentáře:

Okomentovat