Omyté mrkve najemno nastrouháme, pak vložíme do utěrky a vymačkáme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Tuk a 60 g hroznového cukru utřeme do pěny, postupně přidáme žloutky, 10 ml šťávy, mrkev, mák a mleté mandle. Z bílků ušleháme sníh. Do mouky prosijeme prášek do pečiv a střídavě s bílkovým sněhem vmícháme do těsta. Těstem naplníme vymazanou pečicí formu (délka 25 cm, obsah asi 1,5 l) a pečeme v horké troubě 50 – 55 minut (elektrický sporák 175° C., horkovzdušná trouba 150° C., plyn stupeň 2). chlebíček vyklopíme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Utřeme 60 g hroznového cukru s lžíci pomerančové šťávy – polevou potřeme moučník a ozdobíme půlkami mandlí.
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny., kousek asi 790 kJ / 190 kcal
Bílkoviny 4 g., tuky 13 g., uhlovodany 12 g., 1 chlebová jednotka (z toho fruktóza 7,5 g)
Žádné komentáře:
Okomentovat