6. prosince 2012

Makový chlebíček s mandlemi /dia/

Na 16 kousků si připravíme: 200 g očištěné mrkve., 3 vejce., 120 g másla ., 120 g hroznového cukru.,, 20 ml pomerančové šťávy., 60 g mletého máku., 100 g mletých mandlí., 80 g tmavé mouky., 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva., tuk na vymazání formy., 10 celých mandlí se slupkou (30 g)
Omyté mrkve najemno nastrouháme, pak vložíme do utěrky a vymačkáme. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Tuk a 60 g hroznového cukru utřeme do pěny, postupně přidáme žloutky, 10 ml šťávy, mrkev, mák a mleté mandle. Z bílků ušleháme sníh. Do mouky prosijeme prášek do pečiv a střídavě s bílkovým sněhem vmícháme do těsta. Těstem naplníme vymazanou pečicí formu (délka 25 cm, obsah asi 1,5 l) a pečeme v horké troubě 50 – 55 minut (elektrický sporák 175° C., horkovzdušná trouba 150° C., plyn stupeň 2). chlebíček vyklopíme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Utřeme 60 g hroznového cukru s lžíci pomerančové šťávy – polevou potřeme moučník a ozdobíme půlkami mandlí.
Doba přípravy asi 1 ¼ hodiny., kousek asi 790 kJ / 190 kcal
Bílkoviny 4 g., tuky 13 g., uhlovodany 12 g., 1 chlebová jednotka (z toho fruktóza 7,5 g)



Žádné komentáře:

Okomentovat