9. prosince 2011

Bábovka tvarohova nejenom na vanoce

250 g polohrubé mouky,250 g měkkého tvarohu,60 g másla nebo rostlinného tuku,120 g moučkového cukru, 2 vejce, banán, 200 ml mléka, 3 PL rozinek,0,5 balíčku prášku do pečiva,1 PL kakaa
Změklý tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme měkký tvaroh, vidličkou rozmačkaný banán, mléko, propláchnuté rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme pevně ušlehaným sněhem z bílků. Do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy rozetřeme polovinu těsta a pokryjeme těstem ochuceným kakaem. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Upečenou bábovku necháme chvíli stát, vyklopíme a pocukrujeme.

Bábovka pro diabetiky

6 vajec,3-5 odměrek tekutého sladidla vhodného pro pečení (např. Kandisin)1 dcl oleje,1 dcl (horké) vody,250 g polohrubé mouky, pudink (nejlépe dia),lžíce kakaa,2 lžíce rumu,0,5 prášku do pečiva, citronová kůra
Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme po částech olej a horkou vodu. Směs šleháme do zhoustnutí. Mouku smícháme s pudinkem, práškem do pečiva a spojíme s první směsí. Poté těsto zlehčíme hustým sněhem ušlehaným z bílků a citronové kůry. Z kakaa a rumu umícháme kašičku, kterou spojíme s částí těsta. Do vymaštěné a moukou vysypané formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto (kakaové). Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.

Bábovka Piškotka

balíček kakaových piškotů, 4 vejce, 160 g tuku - Hera, Perla, 160 g cukru, 250 g hladká mouka, prášek do pečiva, 1/8 l mléka, marmeláda, strouhaný kokos, rozinky, mleté ořechy, rum


Vejce, cukr a tuk utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec přisypeme rozinky, ořechy. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Rozetřeme do ní třetinu těsta. Na těsto naskládáme těsně k sobě piškoty, které jsme předtím vždy po dvou slepili marmeládou a pokapali rumem. Překryjeme druhou třetinou těsta, položíme další vrstvu piškotů a zbytek těsta. Upečeme - asi 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou, není nutné, nádherně voní kokosem.

Bábovka jednoduše

3 vejce,150 g práškového cukru,1 cl oleje,1 dl vody,250 g polohrubé mouky,1 ČL prášku do pečiva
Žloutky třeme s prosátým cukrem, postupně přidáváme olej a studenou vodu. Do zpěněné hmoty vmícháme střídavě sníh ze 3 bílků a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v dobře vymazané formě ve středně vytopené troubě 40 minut.

Banánová bábovka s oříšky

140 g másla,180 g moučkového cukru,5 vajec,vyzrálý banán, 140 g polohrubé mouky,100 g oříšků, vanilkový cukr,1/3 kypřícího prášku,piškoty na vysypání formy
V míse utřeme máslo s většinou cukru a žloutky do pěny. Pak přidáme na drobné kostičky nakrájený banán. Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a spolu s moukou, kypřícím práškem a hrubě strouhanými oříšky přidáme do směsi. Těsto nalijeme do vymazané a rozemletými piškoty vysypané formy. Pečeme zvolna asi 50 minut.

Banánovo- kávová bábovka

4 vejce,2 hrnky polohrubé mouky,0,5 hrnku oleje,hrnek cukru krupice ,5-6 lžiček silné kávy,4 banány (střední velikosti), kypřící prášek do pečiva,máslo a hrubá mouka na formu, případně čokoládová poleva na ozdobení
Vejce vyklepneme do větší misky a utřeme s cukrem, poté přidáme mouku, prášek do pečiva a olej. Pokud je těsto příliš tuhé (nevyteče samo z misky), přidáme trochu mléka. Umixujeme nebo rozmačkáme banány a postupně je vmícháme do těsta. Nakonec přidáme kávu a znovu vše pořádně promícháme. Nakonec obsah mísy vylejeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 min. Hotovou bábovku můžeme polít čokoládovou polevou, což vřele doporučuji, protože samotná bábovka není až tak sladká.

Banánová bábovka

2 vejce,200 g krupice,150 g másla,3-5 banánů,1dl vody,300 g polohrubé mouky,lžička jedlé sody,lžička prášku do pečiva,0,5 lžičky soli,100 g vlašských ořechů
V míse šleháme cukr s tukem, vmícháme vejce a rozmačkané banány s vodou. Ještě 30 vteřin prošleháme a vsypeme promíchané ostatní přísady a nakonec sekaná jádra ořechů.Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve středně horké troubě 35-40 minut. Můžeme zdobit citronovou polevou, bábovka zůstává dlouho vláčná a nevysychá.

Bábovka s vaječným konakem

10 PL polohrube mouky, 10 PL pískoveho cukru,10 PL oleje,10 PL vaječného konaku, 4 vejce, hrst sekaných ořechu, rozinky, kakao, 0,5 prašek do pečiva
Ve šlehači šleháme nejdřív vejce s cukrem, přidáme olej s konakem a na konec zlehka vmícháme mouku smíchanou s prdopečem. Přihodíme ořechy a rozinky a v jedné třetině těsta rozmícháme kakao. Pak dáme péct.

Čokoládové rumové bábovičky

2 KL suchých kvasnic,1/4 šálku teplé vody,2 vejce, lehce rozšlehaná,1,5 šálku mouky,1/4 šálku holandského kakaa,3 PL cukru,1/4 KL soli,6 PL změklého másla, nakrájeného na kousky
rumový sirup : 1,5 šálku cukru,1,5 šálku vody,0,5 šálku + 1 PL tmavého rumu
na dokončení :3/4 šálku smetany ke šlehání,1 KL cukru,několik kapek vanilkového extraktu



Kvasnice rozpustíme v teplé vodě a vyšleháme je s vajíčky. Do mixeru dáme mouku, kakao, cukr a sůl. Šleháme při nízké rychlosti a přidáváme vajíčka s droždím. Když začíná těsto hrudkovatět a ještě není smísené, přidáme postupně, po několika kouscích, máslo. Zvýšíme rychlost šlehání a šleháme půl až jednu minutu, dokud se máslo nespojí s těstem. Až se bude těsto lepit na stěny mísy mixeru, je to známka toho, že je vláčné a lepkavé. Vyškrábeme ho na lehce pomoučený vál a rukama ho zpracujeme do bochánku. Překryjeme ho čistou utěrkou a na teplém místě ho necháme 1 1/2-2 hodiny kynout. Šest forem (0.17 l = 6 oz) vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na šest dílů a z každé vytvarujeme bochánek. Bochánky vložíme do vymazaných forem. Překryjeme a ještě jednou necháme kynout, asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C (375 °F). Bochánky pečeme asi 12-15 minut, až začnou na vrchu tmavnout. Vyjmeme z forem a necháme zcela vychladnout.Na spodu každého bochánku uděláme asi 2.5 cm důlek a prsty vydlabeme těsto. Děláme to opatrně, aby se nám bochánek nerozpadl. V ještě teplém sirupu omočíme celé bochánky, ze všech stran, každý tam necháme kolem 30 s, dáme na kuchyňskou mřížku, aby mohl sirup vsáknout. Vyšleháme smetanu do pevných špiček, s cukrem a vanilkou. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme vydlabaný střed bochánků šlehačkou.Podáváme buď okamžitě, nebo necháme na několik hodin odpočinout v chladničce. Před podáváním můžeme navlhčit zbylým sirupem.
Příprava sirupu : Cukr svaříme s vodou; na středním plameni, do rozpuštění cukru Cukrový sirup přivedeme do varu a odstavíme. Přimícháme rum.

Čokoládová ořechová bábovka

150 g másla nebo rostlinného tuku,200 g cukru,5 vajec,450 g hrubé mouky, mléko pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl),100 g strouhaných vlašských ořechů,100 g strouhané čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády,balíček prášku do pečiva,tuk a strouhanka či hrubá mouka na formu


Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny (nejrychlejší je pracovat v robotu). Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme. Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 170 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné troubě 150 °C), před dopečením teplotu snížíme. Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme též polévat čokoládovou tmavou či bílou polevou a zdobit vlašskými ořechy nebo čokoládovou polevu pocákáme ozdobně čárkami světlé polevy.