1/2 kg hovězího na polévku ( dobře prorostlé ) pro zlepšení ještě kousek uzeného a morkové kosti,kořenová zelenina - celer, mrkev, petržel,cibule,4 bobkové listy,celý pepř,nové koření,1-2 skleničky sterilované celé kuličkové řepy,voda
Ze všech ingrediencí kromě řepy uvařte silný hovězí vývar. Po uvaření vyndejte maso a přidejte sterilovanou řepu i s nálevem. Polévka by měla mít jasně červenou barvu. Potom nechte polévku vzkypět, ale nesmí se vařit, jinak ztratí barvu. Můžete zjemnit přidáním kysané smetany.Tohle je rychlá varianta polského štědrovečerního boršče, která se připravuje v jediném dni. V některých domácnostech se několik dnů předem nechává část čerstvé červené řepy nejdříve zakvasit a i další ingredience a postup se různě mění. Boršč se kromě štědrého dne dělá často ještě i na Silvestra jako zaručený „vyprošťovák“ po prohýřené noci.
Blog na kterém jsou recepty na pečené i nepečené cukroví na Vánoce. Na blogu dále naleznete nejenom recepty na vánoční cukroví, ale i další recepty na přípravu jídel a nápojů, pečení při detailech a mnoho jiného.
5. února 2010
3. února 2010
Slepice na smetaně
1 slepice,60 g slaniny (špeku),30 g másla,1 petržel, 1 mrkev, cibule,1/4 středního celeru,lžička mleté sladké papriky,50 g hladké mouky,200 ml 12% sladké smetany,5 kuliček černého pepře,3 kuličky nového koření,1 bobkový list,sůl, cukr, citrón
Očištěné, osušené porce slepice protkněte částí slaniny a osolte,zbývající slaninu pokrájejte na kostičky, rozškvařte v hluboké pánvi nebo těžkém kastrolu, maso v tuku zvolna ze všech stran opečte, vyjměte a dejte stranou. K tuku přidejte máslo, zpěňte v něm cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky a osmažte ji dorůžova. Přidejte porce slepice,zasypte je lžičkou papriky, promíchejte a hned zalijte vařící vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a duste pod pokličkou doměkka.Na začátku dušení musí být maso vodou zalité, aby snáze změklo.Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, zaprašte moukou,osmažte, zalijte po částech studenou vodou, rozmíchejte a vařte nejméně 20 - 30 minut dohladka. Koření vyjměte, omáčku rozmixujte nebo i se zeleninou prolisujte, přilijte smetanu, dochuťte cukrem a solí případně přikyselte citrónem, provařte, přidejte porce slepice a dobře je prohřejte. Podávejáte s vařenými těstovinami,s dušenou rýží nebo s noky.
Očištěné, osušené porce slepice protkněte částí slaniny a osolte,zbývající slaninu pokrájejte na kostičky, rozškvařte v hluboké pánvi nebo těžkém kastrolu, maso v tuku zvolna ze všech stran opečte, vyjměte a dejte stranou. K tuku přidejte máslo, zpěňte v něm cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky a osmažte ji dorůžova. Přidejte porce slepice,zasypte je lžičkou papriky, promíchejte a hned zalijte vařící vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a duste pod pokličkou doměkka.Na začátku dušení musí být maso vodou zalité, aby snáze změklo.Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, zaprašte moukou,osmažte, zalijte po částech studenou vodou, rozmíchejte a vařte nejméně 20 - 30 minut dohladka. Koření vyjměte, omáčku rozmixujte nebo i se zeleninou prolisujte, přilijte smetanu, dochuťte cukrem a solí případně přikyselte citrónem, provařte, přidejte porce slepice a dobře je prohřejte. Podávejáte s vařenými těstovinami,s dušenou rýží nebo s noky.
Thajský sen
1/2 ananasu,1 grapefruit,1 pomeranč,několik zrnek soli
Ananas oloupejte a vylisujte v odšťavňovači.Grep a pomeranč vymačkejte, šťávy promíchejte a ochuťte několika zrníčky soli.
Ananas oloupejte a vylisujte v odšťavňovači.Grep a pomeranč vymačkejte, šťávy promíchejte a ochuťte několika zrníčky soli.
Nápoj džungle
2 banány,250 ml mléka,50 ml kokosového mléka
Banány oloupejte a najemno rozmixujte s troškou mléka. Pyré rozmíchejte ve zbytku mléka a zašlehejte kokosové mléko.
Banány oloupejte a najemno rozmixujte s troškou mléka. Pyré rozmíchejte ve zbytku mléka a zašlehejte kokosové mléko.
Červený svátek
2 červené papriky nebo kapie,2 rajčata,1 mrkev,pažitka,pár kapek tabasca
Papriky rozpulte, odstraňte stopky a semeníky. Z rajčat vyřízněte zelené „pupíky“, mrkev omyjte a oškrabte, čerstvou mrkvičku stačí jen dobře vydrhnout kartáčkem pod tekoucí vodou. Vše vylisujte na odšťavovači, promíchejte, pro dospělé nápoj dochuťte tabascem a posypte pažitkou.
Papriky rozpulte, odstraňte stopky a semeníky. Z rajčat vyřízněte zelené „pupíky“, mrkev omyjte a oškrabte, čerstvou mrkvičku stačí jen dobře vydrhnout kartáčkem pod tekoucí vodou. Vše vylisujte na odšťavovači, promíchejte, pro dospělé nápoj dochuťte tabascem a posypte pažitkou.
Červánky
2 mrkve,1 červená řepa,1 snítka petrželky
Mrkev a řepu oloupejte, vylisujte v odšťavňovači a nalijte do sklenice.Podávejte mírně vychlazené,pro dospělé ozdobte petrželkou. Děláte-li koktejl pro děti, použijte co nejsladší mrkev nebo mírně doslaďte medem.
Mrkev a řepu oloupejte, vylisujte v odšťavňovači a nalijte do sklenice.Podávejte mírně vychlazené,pro dospělé ozdobte petrželkou. Děláte-li koktejl pro děti, použijte co nejsladší mrkev nebo mírně doslaďte medem.
Ašant
5 cl vermutu rosso,1 cl ginu,1 cl fernetu,soda na doplnění
Nápoj připravte v míchací sklenici.Nadávkujte do ní všechny ingredience kromě sody, důkladně promíchejte
a sceďte do skleničky s vloženými kostkami ledu. Doplňte sodou. Ozdobte plátkem pomeranče a spirálou z citrónové kůry
Nápoj připravte v míchací sklenici.Nadávkujte do ní všechny ingredience kromě sody, důkladně promíchejte
a sceďte do skleničky s vloženými kostkami ledu. Doplňte sodou. Ozdobte plátkem pomeranče a spirálou z citrónové kůry
Black Velvet
20 cl tmavého piva,10 cl sektu
Tento koktejl se připravuje přímo do skla. Do sklenice, v níž jej budete podávat, nadávkujte pivo a doplňte je sektem.
Tento koktejl se připravuje přímo do skla. Do sklenice, v níž jej budete podávat, nadávkujte pivo a doplňte je sektem.
Gin and It
5 cl ginu,2 cl vermutu rosso
Tento koktejl připravte přímo ve sklenici, v níž jej budete podávat.Nadávkujte do ní postupně obě ingredience a nemíchejte, aby částečně zůstaly oddělené.
Tento koktejl připravte přímo ve sklenici, v níž jej budete podávat.Nadávkujte do ní postupně obě ingredience a nemíchejte, aby částečně zůstaly oddělené.
Brandy Grog
4 cl koňaku nebo brandy,2 cl citrónové šťávy,2-3 kostky cukru,2 kusy hřebíčku,kousek celé skořice
Do sklenky na grog vložte uvedené ingredience a zalijte vroucí vodou. Ozdobte řezem citrónu a podávejte se lžičkou na zamíchání.
Do sklenky na grog vložte uvedené ingredience a zalijte vroucí vodou. Ozdobte řezem citrónu a podávejte se lžičkou na zamíchání.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)