5. února 2010

Polský vánoční boršč

1/2 kg hovězího na polévku ( dobře prorostlé ) pro zlepšení ještě kousek uzeného a morkové kosti,kořenová zelenina - celer, mrkev, petržel,cibule,4 bobkové listy,celý pepř,nové koření,1-2 skleničky sterilované celé kuličkové řepy,voda

Ze všech ingrediencí kromě řepy uvařte silný hovězí vývar. Po uvaření vyndejte maso a přidejte sterilovanou řepu i s nálevem. Polévka by měla mít jasně červenou barvu. Potom nechte polévku vzkypět, ale nesmí se vařit, jinak ztratí barvu. Můžete zjemnit přidáním kysané smetany.Tohle je rychlá varianta polského štědrovečerního boršče, která se připravuje v jediném dni. V některých domácnostech se několik dnů předem nechává část čerstvé červené řepy nejdříve zakvasit a i další ingredience a postup se různě mění. Boršč se kromě štědrého dne dělá často ještě i na Silvestra jako zaručený „vyprošťovák“ po prohýřené noci.

Žádné komentáře:

Okomentovat