5. února 2010

Slovenské opekance /bobalky/

na těsto: 400 g hladké mouky,20 g kvasnic,10 g cukru,1,5 dl mléka,50 g másla,1 vejce,špetka soli
na vymazání pekáče:  máslo,
na spaření: 1/8 másla,mák,práškový cukr nebo med,8 dl horkého mléka podle potřeby,vařící voda dle potřeby


Připravte si pevnější kynuté těsto, nechte je vykynout. Z těsta „šoulejte“ dlouhé šulánky s průměrem asi 1 cm, nakrájejte je na 1-1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klaďte hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečte do světle hněda.Když se v roubě spojí, lehce je potom oddělíte.Po vychladnutí dejte do skleněné láhve nebo papírového, případně plátěného ubrousku a uložte do chladu, láhev nezavírejte. Toto se udělá až 2 týdny před Vánoci, když je času dost.Na Štědrý den hned po obědě, spařte krátce opekance v horké osolené vodě,sceďte. Dejte do velké mísy, přelejte rozpuštěným máslem a vroucím mlékem,posypte mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem. Do hrnce dejte asi 6 cm vody, na ni postavte mísu s bobalkami a nechte na slabém plameni,dokud bobalky nejsou krásně měkké.Mléka na začátku dávejte málo, opatrně,bobalky postupně vsakují mléko,proto je přilévejte postupně po troškách,vždy horké. Mákem nešetřete. Takto udržujte bobalky teplé až do večeře. Průběžně chutnejte, jestli jsou měkké, podle toho přilejete mléko. Není třeba při tom stát, jednou za čas se na to podívejte. Pozor,nesmí být rozmáčené, ani rozmočený mák! Nezapomeňte vodu v hrnci dolévat.

Žádné komentáře:

Okomentovat