8. února 2010

Pečená krůta s bylinkami

celá krůta /4-6 kg/,200 ml olivového oleje,3 – 4 stroužky česneku utřeného se solí,4 lžičky sušené bazalky (nebo 3 lžíce čerstvé, drobně usekané),špetka sušené šalvěje,1 lžička čerstvě mletého černého pepře,1/2 l vody

Krůtu zvenčí i zevnitř dobře omyjte, mraženou předtím zvolna důkladně rozmrazte. Troubu předehřejte na 200 °C. V menší misce rozmíchejte olej s kořením a solí, krůtu mašlovačkou zvenčí i zevnitř důkladně směsí potřete. Do velkého pekáče s poklicí (nejlépe keramický, litinový) nalijte vodu, na ni položte krůtu,přiklopte poklicí, vložte do trouby, snižte teplotu na 165 až 170 °C a pečte nejméně tři hodiny. Maso uvnitř musí dosáhnout teploty přes 80 °C! Během pečení potírejte zbytkem bylinkového oleje a podlévejte vařící vodou. Po upečení pekáč vyjměte z trouby a nechte přibližně půl hodiny krůtu pod pokličkou dojít. Potom teprve porcujte a podávejte s bramborami,zeleninou, pečivem, nebo s knedlíkem a dušeným červeným či kysaným zelím.

Žádné komentáře:

Okomentovat