3. února 2010

Slepice na smetaně

1 slepice,60 g slaniny (špeku),30 g másla,1 petržel, 1 mrkev, cibule,1/4 středního celeru,lžička mleté sladké papriky,50 g hladké mouky,200 ml 12% sladké smetany,5 kuliček černého pepře,3 kuličky nového koření,1 bobkový list,sůl, cukr, citrón

Očištěné, osušené porce slepice protkněte částí slaniny a osolte,zbývající slaninu pokrájejte na kostičky, rozškvařte v hluboké pánvi nebo těžkém kastrolu, maso v tuku zvolna ze všech stran opečte, vyjměte a dejte stranou. K tuku přidejte máslo, zpěňte v něm cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky a osmažte ji dorůžova. Přidejte porce slepice,zasypte je lžičkou papriky, promíchejte a hned zalijte vařící vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a duste pod pokličkou doměkka.Na začátku dušení musí být maso vodou zalité, aby snáze změklo.Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste do tuku, zaprašte moukou,osmažte, zalijte po částech studenou vodou, rozmíchejte a vařte nejméně 20 - 30 minut dohladka. Koření vyjměte, omáčku rozmixujte nebo i se zeleninou prolisujte, přilijte smetanu, dochuťte cukrem a solí případně přikyselte citrónem, provařte, přidejte porce slepice a dobře je prohřejte. Podávejáte s vařenými těstovinami,s dušenou rýží nebo s noky.

Žádné komentáře:

Okomentovat