5. února 2010

Vánoční zelňačka

1 kg kysaného zelí,1uzené koleno či žebra,1 malý rajčatový protlak,hrst sušených hub,hrst sušených švestek,1 větší pikantní klobása,2 cibule,6 stroužků česneku,pepř,nové koření,bobkový list,mletá červená paprika, smetana,sádlo nebo olej

Houby namočte na několik hodin,nejlépe přes noc, do studené vody. Uzené maso uvařte do měkka, mezitím
pokrájejte zelí na drobněji. Maso vyjměte a pokrájejte, vývar uchovejte.Na oleji či sádle zpěňte cibulku, přidejte červenou papriku a drcený česnek, zamíchejte a vložte pokrájené zelí. Podlijte vývarem z uzeného masa, přidejte koření, protlak a namočené houby.Vařte půl hodiny, přidejte švestky,maso a pokrájenou klobásku,vařte další čtvrt hodinu. Ve smetaně rozkvedlejte mouku,vmíchejte do polévky a ještě 15 minut vařte. Dochuťte solí,cukrem a případně přikyselte.Při podávání můžete do každého talíře přidat lžíci zakysané smetany. Kapustnica nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo škvarkovými pagáčky, a co se nedojí, z toho se druhý den stává jedinečná odleželá a ohřívaná pochoutka .

Žádné komentáře:

Okomentovat