4. října 2010

Mrkvovníky

200 g strouhané mrkve, 300 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo margarínu, špetka soli, 0,5 balíčku kypřícího prášku, švestková povidla, práškový cukr s vanilkovou příchutí

Ze strouhané mrkve, másla, mouky promíchané s kypřícím práškem do pečiva a soli vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále válíme plát silný asi 3 mm. Rádýlkem nebo nožem vykrájíme čtvrtečky 6x6 cm velké. Do středu každého čtvrtečku dáme kávovou lžičku švestkových povidel. Dva protilehlé konce spojíme v šáteček a přitlačíme. Jednotlivé kousky klademe na plech a dáme péci. Elektrická   trouba předehřátá na 180 °C  Horkovzdušná trouba předehřátá na 150 °C  doba pečení asi 20 min. Ještě teplé mrkvovníky obalíme v práškovém cukru s vanilkovou pŕichutí.

Mrkvové šátečky

balíček piškotů Opavia, 100 g hladké mouky, 150 g strouhané mrkve, 200 g ztuženého tuku, 0,5 prášku do pečiva, meruňková marmeláda, vejce, moučkový cukr na obalování
Z nastrouhaných piškotů, mouky, strouhané mrkve, tuku a prášku do pečiva vypracujeme těsto a rozválíme ho na tloušťku asi 5 mm. Rádýlkem vykrajujeme čtverečky, které na okraji potřeme rozšlehaným vejcem a plníme meruňkovou marmeládou. Potom je přehneme do šátečků a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na mírném ohni. Ještě horké obalujeme v cukru.

Mrkvová buchta

300 g hrubé mouky, 2 lžíce sójové mouky, prášek do pečiva, 100 g krystal.cukru, vanilkový cukr, hrst hrozinek, 200 g najemno strouhané mrkve, 80 g rozpuštěného másla, 2 dcl mléka
Vše smícháme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 C.

Mrkvová bábovka

sklenice celozrné mouky, sklenice bílé mouky, sklenice nerafinovaného cukru, 1,25  sklenice rostlinného oleje, 3 - 4 vejce, 3 sklenice nadrobno postrouhané mrkve, sklenice posekaných vlašských ořechů, 3/4 sklenice rozinek, 2 čajové lžičky prášku na pečení, čajová lžička soli, 2 čajové lžičky mleté skořice
Ve velké míse smícháme  olej s cukrem. V jiné míse smícháme dohromady mouku, prášek na pečení, skořicí a sůl. Tuto směs přidáváme postupně do oleje po malých dávkách a střídáme s vejci. Pokaždé dobře rozmixujeme. Nakonec přimícháme nastrouhanou mrkev, ořechy a rozinky. Pečeme ve vymaštěné a moukou vysypané  bábovkové formě v dobře vyhřaté troubě 50 -60 minut.

Mrkvance

Hera, 2 vejce, 20 g cukr, polohrubá mouka, marmeláda, mrkev
Mrkev  jemně  nastrouháme  přidáme  mouku , cukr  a  vejce, vypracujeme  těsto  a  poté  ho  po  částech  uválíme  do placky  ze  které  vykrajujeme  čtverce  které  naplníme  marmeládou  a  přelozíme  křížem  rohy ,dáme  na  plech  a  pečeme  asi  10 min  na  nejvyší  stupeň.

Krabí tyčinky

krabí tyčinky, malý celer, bílý jogurt, zakysaná smetana nízkotučná, sůl, ocet, pepř, čínské zelí
Oloupaný celer povaříme , osolíme, okyselíme. Tyčinky též povaříme. Celer nastrouháme na hrubém struhadle, tyčinky nakrájíme najemno. Vše smícháme, přidáme jogut a smetanu,dochutíme.Směsí naplníme listy čínského zelí.

Kořeněné telecí rolády se šunkou

4 telecí plátky (po 180 g), sůl, pepř, 2 lžičky strouhaného křenu (nebo ze skleničky), 2 plátky šunky, 2 větší kyselé okurky, 3 cibule, 2 mrkve, 3 lžíce oleje, 400 ml vývaru, lžíce jíšky /instant/

Maso omyjeme, osušíme, naklepeme a pak osolíme, opepříme a potřeme křenem. Plátky šunky rozpůlíme, okurky podélně nakrájíme a pak obojí rovnoměrně rozdělíme na telecí maso, které srolujeme a pevně převážeme režnou nití nebo sepeneme párátky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme, případně nakrájíme na čtvrtky. Mrkve očistíme, omyjeme a podélně nařežeme na špalíčky. Roládičky opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme k nim zelelninu, krátce ji osmažíme a poté vše podlijeme vývarem. Přiklopíme a nechámepři mírné teplotě asi 45 minut dusit.Rolády vyjmeme a dáme na teplé místo. Šťávu zahustíme jíškou. Pak do ní telecí maso vrátíme. Servírujeme s bramborovou kaši.

Americká mrkvová buchta

na koláč : 2 hrnky (čtvrtlitráčky) hladké mouky, lžička prášku do pečiva, lžička sody bicarbony, lžička skořice, 1/4 lžičky soli, 1,5 hrnku oleje, 2 hrnky cukru moučka, 4 vejce, 2 hrnky nastrouhané mrkve, hrnek nadrobno nasekaných ořechů
poleva : 125 g změklého másla, 250 g změklého tvarohu, vanilkový cukr, 225 g cukru moučka

Předehřejeme troubu na 180 °C. Smícháme prvních pět ingrediencí a odložíme je stranou. Smícháme dohromady další tři ingredience (nejlépe elektrickým mixérem) a postupně přisypeme již promíchanou mouku s práškem do pečiva, skořicí, solí a sodou. Poté přidáme mrkev a ořechy. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku (20x30 cm nebo obdobného). Pečeme 50-60 minut. Po upečení necháme vychladnout a vytvoříme polevu (dobře promixujeme všechny přísady). Navrstvíme na koláč a můžeme vložit na hodinu do ledničky (i poté můžeme koláč uchovávat v lednici).

Salát z plodů moře

500 g směsi z plodů moře, 3-4 brambory, červená řepa, 1-2 mrkve, nakládaná okurka, 2 cibule, 3-4 lžíce oleje, sůl, pepř, bylinky

Směs z plodů krátce povaříme ve vydatně osolené vodě, do níž můžeme přidat celý pepř, nové koření a oloupanou cibuli v celku. Poté zcedíme a necháme vychladnout. Omyjeme tři či čtyři středně velké brambory, očištěnou mrkev a červenou řepu. Řepu zalijeme vodou a dáme vařit asi 30 minut. Po této době přidáme mrkev, brambory a vaříme doměkka. Vše suroviny necháme vychladnout a s ostatními nadrodno pokrájíme. Všechny suroviny promícháme v míse,opepříme osolíme, trochu osladíme a vmícháme olej . Salát odstavíme do ledničky na několik hodin rozležet. Ozdobíme petrželkou a jíme s celozrným pečivem.

Salát z Ementálu a Romaduru

300 g ementálu, romadúr, 3 vejce, 250 g ředkviček, 2 zelené papriky, majonéza (jogurt), citronová šťáva, sůl, cukr, petrželka nebo pažitka
Ementál a romadúr nakrájíme na kostičky, přidáme na kostky nakrájená vejce uvařená natvrdo, plátky ředkviček, nudličky očištěných paprik a zlehka promícháme. Majonézu ochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí a vmícháme do salátu. Salát zdobíme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.