26. května 2010

Charlotka

těsto na roládu : 5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic hrubé mouky, pikantní marmeláda (jahodová nebo rybízová),
krém: 1 sáček želatiny od Vitany, 2 smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru
1/2 dcl vody, piškoty a kompotovaný ananas nebo kompotované či čerstvé jahody

Těsto: Uděláme z bílků sníh a vše mimo džemu smícháme. Dáme na vymaštěný vysypaný papír na pečení na plech do hodně vyhřáté trouby a pečeme až povrch zrůžoví. Vlahý plát potřeme silnější vrstvou džemu, pevně stočíme, zabalíme do folie a dáme do lednice ztuhnout.
Postup:  Připravíme si mísu ve tvaru polokoule a dobře ho vyložíme potravinovou fólií. Roládu nakrájíme na tenké plátky (kolem půl centimetru) a formu jimi pečlivě vyskládáme a tlačíme je těsně vedle sebe, aby mezi nimi nebyly ani minimální mezery. Želatinu podle návodu připravíme v půl deci vody. Smetanu ušleháme, přidáme cukr a když je želatina vlahá, přilijeme ji do šlehačky a promícháme. Polovinu nalijeme do vyložené formy, poklademe ovocem (anannas, jahody apod.) a zalijemem druhou půlkou krému. Horní plochu pokryjeme buď roládou (pokud ještě máme) nebo piškoty a dáme do lednice minimálně na čtyři hodiny ztuhnout. Pak opatrně vyklopíme, stáhneme fólii a pochutnáváme si na lehoučkém dortíku. Kdo si ho chce ještě vylepšit, může mezi dvě vrstvy krému nasypat strouhanou čokoládu.

Žádné komentáře:

Okomentovat