17. ledna 2019

Babiččina vajíčka

300 g hladké mouky., 100 g moučkového cukru., balíček vanilínového cukru., 150 g másla nebo rostlinného tuku., vejce., citronová šťáva., tuk na vymazání plechu zavařenina na slepení., moučkový cukr na posypání
Z prosáté mouky, moučkového a vanilinového cukru, změklého tuku, vejce a citronové šťávy vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Z těsta vyválíme plát 3 – 4 mm silný, ze kterého vypichujeme vajíčka. Do poloviny celkového množství vajec vykrojíme malou formičkou hvězdičku, srdíčka, kolečka a pod. Tvary přeneseme na tukem vymazaný plech a v předehřáté toubě upečeme. Po vychladnutí potřeme plná vajíčka zavařeninou a přiklopíme vajíčky s otvorem.
Místo zavařeniny mužeme vajíčka natřít máslovým kremem. Ze stejného těsta mužeme obdobným zpusobem připravit zajíčky, beránky a pod.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat