5. února 2010

Mořský jazyk na zelenině

200 g cukety,1 velká cibule,400 g rajčat,2 lžíce citrónové šťávy,1 červená paprika,1 lžíce sójového oleje,tymián, pepř, sůl,100 g anglické slaniny,2 lžíce hladké mouky,1 lžíce strouhanky,400 g brambor předem uvařených ve slupce,4 plátky z mořského jazyka (asi 700 g)

Omyté a osušené maso pokapejte citrónovou šťávou,osolte a nechte odležet. Papriku a cibuli nakrájejte na kostičky. Neoloupanou omytou cuketu nakrájejte na špalíčky. Do rozpáleného oleje dejte zeleninu a smažte
asi 6 minut. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, potřete utřeným stroužkem česneku a přidejte k zelenině. Podlijte vodou a 6 minut duste.Rajčata rozčtvrťte, přidejte k zelenině a ochuťte tymiánem.Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na oleji.Opečenou slaninu vyjměte, nechejte okapat a prosypte strouhankou a pepřem.Na vyškvařeném tuku opečte po obou stranách filety,které podávejte s dušenou zeleninou,posypanou kostičkami slaniny.

Dietní kapr s rajčaty po maďarsku

250 g kapra,2 lžíce oleje,40 g cibule,2 lžíce hladké mouky,100 g tvrdých rajčat,2 stroužky česneku,petrželka,sůl

Rybu rozdělte na dvě porce, obalte v hladké mouce,na rozpáleném oleji opečte zprudka po obou stranách, přidejte jemně nakrájenou cibuli, drobně nakrájený česnek, na malé kousky nakrájená rajčata a drobně pokrájenou petrželku. Asi 2-3 minuty ponechte na prudkém ohni, doduste zvolna do měkka a ihned podávejte. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše a hlávkový salát.

Kapr na sardelích

600 g kapra,šťáva ze dvou citrónů,40 g sardelové pasty,20 g másla,strouhanka,500 g brambor,200 g bílého hlávkového zelí,100 g ředkviček,200 g zelené papriky,sůl, pepř, ocet, cukr

Omytou a očištěnou rybu nakrájejte na porce, osolte,pokapejte citrónovou šťávou, z obou stran pomažte sardelovou pastou a vložte na tukem vytřený pekáček. Během pečení posypejte strouhankou a nechte dopéct. Podávejte s vařeným bramborem a míchaným zelným salátem s ředkvičkami a zelenou paprikou.Salát přelijte sladkokyselou zálivkou z vody,octa, pepře a cukru.

Indický kapr na česneku

4 porce kapra,sůl,3 stroužky česneku,3 lžíce octa,špetka šafránu,špetka strouhaného muškátového oříšku,1 cibule,2 pálivé papriky,1 dl oleje

Česnek utřete se solí, přidejte koření, ocet, případně pár kapek vody a kašičkou každou porci kapra z obou stran potřete. Pak je vložte do pekáčku s rozpáleným olejem, zasypte na velmi malé kousky pokrájenou cibulí a paprikami, nepatrně podlijte vodou a 20 minut pečte.

Přírodní kapr

4 porce kapra (podkovy,plátky),olej,sůl,pepř 
Omytou a osušenou rybu osolte, opepřete, na pánvi rozehřejte olej a kapra na něm z obou stran dozlatova opečte. Podávejte s bramborem, hranolky, zeleninovým salátem .

Filé z tresky na másle

100 g másla,šťáva a dužnina z jednoho citrónu,50 g piniových oříšků,4 větší nebo více menších plátků filé
z tresky,2 zralá rajčata, jemně nakrájená,hrst petrželky kudrnky,sůl,čerstvě mletý černý pepř


Rozehřejte máslo ve velké pánvi na mírném ohni, přidejte citrónovou šťávu s dužninou, oříšky a vařte jednu
minutu. Vložte na pánev osolené a opepřené filé a opečte cca. 2 minuty z každé strany, než je propečené. Vyndejte filé na zahřáté talíře, na pánev dejte rajče, petrželku a chvilku poduste. Šťávou polijte na talířích filé, podávejte s brambory a zeleným salátem.

Štědrovečerní polévka

3 hlavy z kapra,mlíčí a jikry,1 větší mrkev,1 petržel,1/4 celeru,1 cibule,sůl,ploutve, poslední ocasní část těla
a vnitřnosti,5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list,3 kuličky nového koření, špetka tymiánu,1/2 lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku případně 2 lžíce krupice a 1 lžíce másla


Do osolené vody dejte hlavy, vnitřnosti kromě mlíčí a jiker, kořenovou zeleninu,cibuli, koření kromě muškátového oříšku, vařte nejlépe v tlakovém hrnci,dokud se hlavy nerozpadají. Zceďte,kořenovou zeleninu a cibuli propasírujte nebo rozmixujte, oberte maso z hlav, jikry uvolněte částečně z blány nebo nakrájejte na malé kousky, mlíčí nakrájejte na kousky, vše dejte do vývaru, ochuťte muškátovým oříškem a povařte asi 10 minut. Pokud nemáte jikry, opražte krupici na másle dozlatova a uvařte v polévce. Případně dosolte a opepřete mletým pepřem. Podávejte s pokrájenými kousky opečené veky nebo rohlíků.

Pečený kapr s vínem a křenem

1 středně velký kapr,50 g cibule,2 dl bílého vína,sůl,pepř,50 g strouhaného křenu

Kapra očistěte, zbavte hlavy a ocasu.Rozdělte na dvě půlky, osolte a opepřete. Do pekáče nalijte 2 dl vína a 2 dl vody,přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a nastrouhaný křen. Vložte do trouby a při střední teplotě pečte asi
30 minut, dle potřeby podlévejte vodou či vínem.Podávejte s vařenými nebo opečenými brambory.

Vánoční zelňačka

1 kg kysaného zelí,1uzené koleno či žebra,1 malý rajčatový protlak,hrst sušených hub,hrst sušených švestek,1 větší pikantní klobása,2 cibule,6 stroužků česneku,pepř,nové koření,bobkový list,mletá červená paprika, smetana,sádlo nebo olej

Houby namočte na několik hodin,nejlépe přes noc, do studené vody. Uzené maso uvařte do měkka, mezitím
pokrájejte zelí na drobněji. Maso vyjměte a pokrájejte, vývar uchovejte.Na oleji či sádle zpěňte cibulku, přidejte červenou papriku a drcený česnek, zamíchejte a vložte pokrájené zelí. Podlijte vývarem z uzeného masa, přidejte koření, protlak a namočené houby.Vařte půl hodiny, přidejte švestky,maso a pokrájenou klobásku,vařte další čtvrt hodinu. Ve smetaně rozkvedlejte mouku,vmíchejte do polévky a ještě 15 minut vařte. Dochuťte solí,cukrem a případně přikyselte.Při podávání můžete do každého talíře přidat lžíci zakysané smetany. Kapustnica nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo škvarkovými pagáčky, a co se nedojí, z toho se druhý den stává jedinečná odleželá a ohřívaná pochoutka .

Slovenské opekance /bobalky/

na těsto: 400 g hladké mouky,20 g kvasnic,10 g cukru,1,5 dl mléka,50 g másla,1 vejce,špetka soli
na vymazání pekáče:  máslo,
na spaření: 1/8 másla,mák,práškový cukr nebo med,8 dl horkého mléka podle potřeby,vařící voda dle potřeby


Připravte si pevnější kynuté těsto, nechte je vykynout. Z těsta „šoulejte“ dlouhé šulánky s průměrem asi 1 cm, nakrájejte je na 1-1,5 cm dlouhé kousky a řeznou stranou klaďte hustě na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečte do světle hněda.Když se v roubě spojí, lehce je potom oddělíte.Po vychladnutí dejte do skleněné láhve nebo papírového, případně plátěného ubrousku a uložte do chladu, láhev nezavírejte. Toto se udělá až 2 týdny před Vánoci, když je času dost.Na Štědrý den hned po obědě, spařte krátce opekance v horké osolené vodě,sceďte. Dejte do velké mísy, přelejte rozpuštěným máslem a vroucím mlékem,posypte mletým mákem a rozpuštěným medem nebo práškovým cukrem. Do hrnce dejte asi 6 cm vody, na ni postavte mísu s bobalkami a nechte na slabém plameni,dokud bobalky nejsou krásně měkké.Mléka na začátku dávejte málo, opatrně,bobalky postupně vsakují mléko,proto je přilévejte postupně po troškách,vždy horké. Mákem nešetřete. Takto udržujte bobalky teplé až do večeře. Průběžně chutnejte, jestli jsou měkké, podle toho přilejete mléko. Není třeba při tom stát, jednou za čas se na to podívejte. Pozor,nesmí být rozmáčené, ani rozmočený mák! Nezapomeňte vodu v hrnci dolévat.