24. října 2011

Jelení steak s pepřovou borůvkovou omáčkou a cibulovou marmeládou

60 dkg jeleního masa; 15 dkg čerstvých borůvek; 30 dkg brambor; 1 dl borůvkové marmelády; 2 dl vína Cuvée Carissimae; 3 cibule; vejce; sůl; pepř; svazek petrželové natě; polévková lžíce cukru; olivový olej; balzamový ocet; 4 dl tmavé omáčky

Jelení maso očistíme a nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, míchaný pepř, jalovec a do tohoto nálevu vložíme maso na několik hodin odležet, ale můžeme ho v něm nechat i přes celý den. Zkaramelizujeme cukr. Potom přihodíme na plátky nakrájenou cibuli. Ponecháme na středním plameni, aby štáva, kterou cibule pustí, rozpustila zkaramelizovaný cukr. Osolíme, opepříme a ochutíme několika kapkami balzamového octa. Přilijeme také malé množství vína značky Cuvée Carissimae, abychom zvýraznili chuť. Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Potom je scedíme a rozmačkáme. Část cibulové marmelády a jeden vaječný žloutek přimícháme k bramborám a pomocí dvou polévkových lžic vytvarujeme z bramborové směsi větší noky. Plech na pečení vymažeme olejem a položíme na něj bramborové noky. Noky vložíme do trouby a opečeme je při teplotě 200 °C. Do tmavé základní omáčky, která se vařila po dobu 4 hodin z různých kostí a několika druhů zeleniny, přidáme borůvkovou marmeládu a povaříme. Do omáčky můžeme vhodit i několik celých borůvek. Naložené jelení steaky opečeme na pánvi s olivovým olejem. Každou stranu steaku opékáme po dobu 4 - 5 minut. Před podáváním položíme plátky masa na houskový kruton. Vedle upravíme bramborovou přílohu. Pomocí dvou polévkových lžic vytvarujeme z cibulové marmelády podobné noky jako z brambor. Plátky jeleního masa zakapeme omáčkou a nakonec talíř ozdobíme borůvkami a tymiánem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat