21. října 2011

Kapr v těstíčku na bramborových polštářcích

60 dkg filé z kapra; 35 dkg mouky; 1 dl mléka; 4 vejce; 2 - 3 stroužky česneku; svazek pažitky; 2 dl piva; 1 kg brambor; 2 dl zakysané smetany; 3 polévkové lžíce hořčice; polévková lžíce práškového cukru; 30 dkg červené řepy z konzervy; sůl; pepř;olej

Žloutky ze dvou vajíček rozmícháme s mlékem a 20 dkg mouky. Přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný česnek a nadrobno nasekanou pažitku. Podlijeme takovým množstvím piva, aby těstíčko bylo dostatečně husté na obalování. Kapří filé nakrájíme na plátky, na okrajích zařízneme, osolíme a odložíme na chvíli stranou. Ze dvou vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a zjemníme jím pivní těstíčko. Plátky rybího masa obalíme nejprve v mouce, potom v těstíčku a nakonec osmažíme dočervena na mírně rozpáleném oleji. Brambory předem uvařené ve slupce nastrouháme přes struhadlo s většími otvory, zaprášíme 15 dkg mouky, přidáme jedno celé vajíčko, osolíme, opepříme, přisypeme nadrobno nasekanou pažitku a přimícháme 1 dl zakysané smetany. Důkladně propracujeme a pomocí polévkové lžíce nabereme a vložíme na pánev s rozpáleným olejem. Až se na spodní části bramborových kopečků vytvoří kůrčička, vytvarujeme z nich kolečka. Obě strany bramborových polštářků osmažíme dočervena.
Připravíme studenou omáčku: rozmícháme jeden vaječný žloutek a hořčici. Za neustálého míchání do směsi opatrně přilijeme 1 dl oleje. Osolíme a ochutíme bílým pepřem a několika kapkami citrónové šťávy. Vmícháme 1 dl zakysané smetany a jednu polévkovou lžíci práškového cukru. Červenou řepu nakrájíme na nudličky a přihodíme do omáčky. Promícháme a necháme chvíli odležet. Před podáváním naservírujeme bramborové polštářky na jednu polovinu talíře. Vedle nalijeme studenou omáčku z červené řepy a položíme plátky rybího filé. Zdobíme plátky citrónu a listy zeleného salátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat