15. září 2010

Kefírové řezy s polevou, sypané kokosem

30 dkg moučkového cukru, 2 celá vejce, 35 dkg polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1/2 l kefíru 
na polevu : 8 dkg rozpustit másla, 15 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, kokos na posypání
Smícháme všechny ingredience a dáme péci na vymazaném a vysypaném plechu. Horká poleva se rozetře na horký koláč a posype kokosem.

Kávový moučník

6 vajec, 300 g cukru, šálek horké instant kávy, 120 g mletých ořechů, 300 g polohrubé mouky, lžička prášku
náplň : 250 g másla, 250 g cukru, lžička rumu, 2 lžíce instant kávy, 4 lžíce vařící vody
Šleháme žloutky s cukrem, přiléváme horkou kávu. Vmícháme ořechy, mouku s práškem a sníh. Pečeme na plechu vysypaném strouhankou asi 30-40 min. Dort rozkrojíme, plníme krémem a polijeme kávovou polevou.

Kakaový moučník

1,5 hrnku pískového cukru, vanilkový cukr, 3 hrnky polohrubé mouky, 0,5 hrnku oleje, celé vejce, 3 lžíce kakaa, lžička jedlé sody, 1 acidofilní mléko
Měříme hrnky cca 0.25 litru. Všechny suché ingredience promícháme, pak přidáme vejce, olej a mléko. Dáme do vymazané a moukou vysypané formy nebo pekáče, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 min. při teplotě 160 stupňů.

Jahodové řezy s krémem a polevou

4 žloutky, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, ½ sklenice oleje, ½ sklenice vlažné vody, sníh ze čtyř bílků
krém : 250 g másla, 2 jahodové pudinky, 200 g cukru, 600 g jahod, ½ litru jahodové šťávy
čokoládová poleva : 8 lžic rozehřátého másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce uvařené kávy a třeme 6.minut.

Z ingrediencí uděláme těsto a pečeme v troubě asi 25 minut. Krém: Jahody mírně podlijeme,přivedeme k varu,necháme přejít varem a odstávíme.Jahody přecedíme a do půl litru jahodové šťávy zamícháme pudinky a uvaříme. Necháme vychladnout.Máslo třeme s cukrem, přimícháme pudink a jahody. Namažeme na upečený piškot. Na konec polijeme čokoládovou polevou.

Jahodové řezy s čokoládou

4 vejce, 125 g másla, 100 g cukru, 150 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku, 50 g strouhané čokolády, 50 mletých mandlí, 500 g jahod, 200 g žervé, 6 plátků želatiny, 300 ml smetany, moučkový cukr, krokant

Troubu vyhřejeme na 200°C. Oddělíme vejce. K máslu přidáme 75 g cukru a žloutky a našleháme je.Z bílků našleháme sníh a zapracujeme do krému. Smícháme mouku s kypřícím práškem, čokoládou a mandlemi a přimícháme je.Plech vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj těsto.Pečeme 20 minut.Korpus necháme vychladnout a rozkrojíme napůl. Očistíme jahody, přidáme sýr a 25g cukru a našleháme je.Připravíme želatinu a přimícháme ji. Našleháme smetanu a 2/3 jí přidáme. Krémem potřeme jeden plát těsta a překryjeme druhým plátem. Dort chladíme asi 3 hodiny. Posypeme ho moučkovým cukrem a ozdobíme zbytkem smetany, jahodami a krokantem.

Hera řezy

hera, tvaroh, 250 g hladké mouky, špetka soli, vejce, 500 g jablek, skořice, rozinky
Ze surovin uděláme těsto, rozdělíme na 2 díly, jeden díl dáme na vymazaný plech, rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a rozinkami, přiložíme druhý díl těsta. Upečeme cca 30 min. ve vyhřáté troubě.

Dezert vanilkový

5 žloutků, 25 dkg cukr moučka, 1 dcl vody, 25 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, sníh z 5 bílků, 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2 skořicové cukry

Z litru mléka a 2 van. pudinků uvaříme pudink, přidáme 4 lžíce cukru promícháme a necháme vychladit.Z 5 žloutků a cukru utřeme těsto na piškot do kterého vmícháme sníh. Toto těsto nalijeme na plech, na syrové těsto naneseme vystydlý pudink, který stejnoměrně rozetřeme. Pečeme 30 -35 min. Na upečený vychlazený piškot nalijeme zakysanou smetanu oslazenou 2 vanilkovými cukry, nakonec nasypeme skořicový cukr který povrch piškotu krásně zabarví a ovoní.

Domáci perník

12 dkg oleje, 50 dkg polohrubé mouky, 15 dkg zavařeniny, 25 dkg cukru, 2 vejce, 2 lžíce octa, 3 dcl mléka, pul lžíce sody, prášek do perníku, kakao dle chuti, 2 lžíce medu
Vše dáme do mísy,smícháme a vlijeme na vymaštěný a moukou posypaný plech a pečeme cca.15 min.

Čokoládový koláč

200 g měkkého másla, 200 g pískového cukru, 200 g hladké mouky, prášek do pečiva, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, hrst sekaných oříšků, 100 g čokolády na vaření
poleva :100 g čokolády, 100 g cukru, 100 g másla, 4 lžíce mléka

Máslo, cukr, vejce třít. Přidat prosátou mouku s práškem do pečiva. Kakao zalít vařící vodou, aby vznikla kašička a tu přidat do těsta, přidat hrst sekaných oříšků (lískové) a čokoládu rozlámanou na kousky. Péct ve vymazané formě (menším, hlubším plechu) na 190°C. Horké polít čokoládovou polevou. 
Poleva : Rozpustit máslo, čokoládu, přidat cukr, mléko a třít do hladka.

Čokoládové řezy

cukr krupice 160 g, mouka hladká 150 g, vejce 6 ks, kakao 20 g, kypřící prášek 1/2 balíčku,
náplň : tvaroh měkký 500 g, máslo 200 g, cukr moučka 200 g, cukr vanilkový 2 ks, citrónová šťáva 2 lžičky, meruňkový likér 50 ml, čokoládová poleva 200 g, červená marcipánová hmota 50 g

Na korpus vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny a pak lehce vmícháme mouku prosátou s kakaem a kypřícím práškem, plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 8 minut při teplotě 200°c. Na náplň ušleháme máslo s cukrem do pěny a smícháme s tvarohem, ochuceným vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Můžeme také přidat asi 50 ml sladkého meruňkového likéru. Z upečeného plátu otrhneme papír a plát rozkrojíme vodorovně na dva díly. Slepíme je polovinou tvarohové náplně, druhou polovinu rozetřeme na povrch a dáme ztuhnout do chladničky. Pak korpus rozkrájíme na obdélníkové řezy asi 4 x 8 cm. Polevu rozehřejeme, rozetřeme na pergamenový papír a dáme ztuhnout. Nakrájíme čtverce 4 x 4 cm a položíme vždy dva na řezy. Z marcipánové hmoty vykrájíme srdíčka a moučník ozdobíme.