21. prosince 2009

Dia vánočka bez rozinek

500 g polohrubé mouky., 35 g droždí., mléko., 15 KL sorbitu., 150 g másla., vejce., sůl., mouka na vyválení a tuk na vymazání plechu., žloutek na potření těsta
Do misky prosijeme uvedené množství mouky. Do připraveného důlku rozdrobíme droždí a zalijeme ho částí vlažného mléka. Necháme na teplém místě dobře vykynout. Poté přidáme sorbit, rozpuštěné máslo, vejce, sůl, a dle potřeby zbylé vlažné mléko. Vše vypracujeme ve vláčné a hladké těsto a necháme zakryté opět vykynout na teplém míste. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 „copú“a nejprve spleteme 3 a poté stočíme zbylé 2, které položíme na již upletený cop ze tří. Vánočku přendáme na tukem vymazaný plech a necháme naposledy vykynout. Před upečením potřeme těsto rozmíchaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat