19. ledna 2010

Bílkový dort mascarpone

Na korpus: 4 velké bílky,225 g moučkového cukru,1 lžička kukuřičné mouky,2 lžičky bílého vinného octa nebo citrónové šťávy,1 lžička vanilkové esence
Na náplň: 250 g sýru mascarpone (nejlépe v tubě),150 g (kelímek) krémového hustého jogurtu s tropickým
ovocem
Na ozdobu: 4 zralé nektarinky nebo kompotované loupané broskve,3 lžíce Cointreau, višňové nebo broskvové vodky


Troubu předehřejte na 140 °C. Dvě dortové formy o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení.V čisté, suché míse ušlehejte elektrickým šlehačem z bílků velmi tuhý sníh. Zkuste mísu převrátit, pokud sníh zůstane na místě, je dostatečně našlehaný.Postupně po lžících vešlehejte do bílků cukr. Po každé lžíci směs dobře promixujte. Musí být hladká a lesklá. Smíchejte kukuřičnou mouku, ocet nebo citrónovou šťávu a vanilkovou esenci, aby
se vytvořila pasta a vmixujte ji do sněhu. Třetinu této směsi dejte do jedné formy, druhou třetinu do další formy. Zbývající třetinu dejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým otvorem a na jednom z korpusů, který přijde nahoru, nastříkejte po okrajích libovolné ozdůbky. Oba korpusy ve formách vložte do předehřáté trouby a pečte 1,5 až 2 hodiny, až jsou zvenku křehké, ale uvnitř ještě měkké. Troubu vypněte a korpusy v ní ještě 1 hodinu nechte. Potom je opatrně vyndejte z forem a odstraňte papír na pečení. Smíchejte sýr mascarpone a jogurt dohladka a slepte jím obě půlky korpusu tak, aby část s ozdůbkami byla nahoře. Nektarinky nebo okapané osušené broskve nakrájejte na větší plátky, dejte je do mísy a postříkejte alkoholem. Pak jimi vyložte prostor mezi ozdůbkami na dortu. Podávejte co nejdřív, nejpozději do 2 hodin, aby se korpus z bílků nerozmoči.


Žádné komentáře:

Okomentovat