22. ledna 2010

Ruský tradiční moučník

750 g odstředěného tvarohu., 3 vaječné žloutky., 230 g moučkového cukru., sáček vanilkového cukru., 100 g vanilkového cukru., 100 g smetany., 200 g změklého másla., 150 až 200 g kandovaného ovoce., (hlavně pomerančové kůry)., citron., 
Rozmixujeme tvaroh se smetanou v mixéru, aby vznikla krémovitá hmota. 150 g másla v misce zpracujeme dřevěnou vařečkou na krém. Kandované ovoce nakrájíme na malé kousky. V jiné misce zpracujeme metlou nebo elektrickým šlehačem vaječné žloutky s 200 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem na bělavou pěnu. Po kouskách přidáváme tvaroh, máslo zpracované na krém a 3/4 kandovaného ovoce nakrájeného na kostičky. Vše dlouze zpracováváme vařečkou, dokud nezískáme hladkou hmotu. Vyšší formu s otvory (v Rusku se jedná o tradiční typ formy) vyložíme utěrkou, kterou jsme již použili na odstředění tvarohu a kterou jsme řádně vyždímali. Formu vyloženou utěrkou naplníme hmotu, upěchujeme a kraje utěrky přehneme přes povrch. Navrch umístíme talíř, který zatížíme nejméně kg zátěže. Formu umístíme nejméně na 12 hodin do chladna a podložíme ji nádobou, do níž bude případně odkapávat šťáva. Před podáváním vyklopíme moučník na rovný servírovací podnos. Zbylé máslo zpracujeme se zbytkem cukru a ochutíme. Ochutíme citronovou šťávou. Krém přeložíme do zdobítka a povrch moučníku ozdobíme. Zdobení dokončíme přidáním několika kostiček kandovaného ovoce,. Moučník podáváme vychlazený. 
Rada: Tento tvarohový moučník lze uchovávat v chladničce 48 hodin ve formě. Pro tento případ si připravíme suroviny navíc, abychom doplnili prázdné místo, které vznikne ve formě po důkladném odkapání tvarohu. Do hmoty můžeme přidat trochu mandlového prášku. V průběhu  přípravy smetana zhoustne. V tom případě přidáme PL vlažné vody a rozšleháme, aby hmota byla opět krémově tekutá.

Žádné komentáře:

Okomentovat