22. ledna 2010

Meruňková roláda

4 vejce., 120 g moučkového cukru., 50 g vanilkového cukru., 100 g polohrubé mouky., 55 g másla., sklenička meruňkové marmelády., 
Rozklepneme vejce, bílky a žloutky oddělíme a umístíme zvlášť do nádobek. Ušleháme žloutky s moučkovým cukre. Šleháme, dokud hmota nezbělaví. Bílky ušleháme na pevný sníh. Ve vodní lázni rozpustíme 35 g másla a necháme vychladnout. Ke směsi žloutků s cukrem po třetinkách střídavě přidáváme sníh z bílků, mouku a rozpuštěné máslo. Vše dobře promícháme, aby těsto bylo hladké. čtverec pergamenového papíru pomažeme másle, cm zkraje na všech čtyrech stranách přeložíme, aby vznikla forma. Papírovou formu vložíme na pekáč a na ni rozprostřeme těsto, jehož tloušťka nesmí přesáhnout 0,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut. Jakmile je piškot upečený, přeložíme ho na navlhčený ubrousek. Pergamenový papír odstraníme. Piškot potřeme vrstvou meruňkové marmelády a svineme ho pomocí navlhčené utěrky. Roládu umístíme na servírovací podnos. Konce šikmo odřežeme. Poprášíme vanilkovým cukrem a podáváme na podlouhlém tácu.
Rada: Chceme-li, aby moučník byl v pravém smyslu slova "domácí" nahradíme kupovanou marmeládu domácím meruňkovým džemem, je-li právě meruňková sezona. Stačí vařit půlky vypeckovaných vyzrálých meruněk 15 minut ve vlastní šťávě. 
Obměna: Čokoládová roláda. Piškot potřeme rozpuštěnou čokoládou. 250 g čokolády na vaření pomalu rozpustíme v rendlíku s 1 sklenicí vody. 

Žádné komentáře:

Okomentovat