24. ledna 2010

Vepřové kotlety ve sladkokyselé omáčce

1 kg vepřových kotlet., oříšek másla., 2 PL oleje., 3 rajčata., 2 cibule., PL cukru., 1/4 sklenice octa., sůl., pepř.,
Kotlety nakrájíme tak, abychom od sebe oddělili drobné kosti. Maso osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na směsi oleje a másla. Mezitím oloupeme rajčata a nahrubo je nasekáme. Oloupeme cibuli a nakrájíme je na tenká kolečka. Jakmile je maso opečené dozlatova, přidáme k němu cibuli, necháme ji pár minut zesklovatět a zaprášíme cukrem. Vyčkáme pár minut a vařečkou maso obracíme, aby cukr lehce zkaramelizoval. Potom zalijeme octem. Přidáme rajčatové pyré, opepříme a dusíme 40 minut bez pokličky. Ihned podáváme v hlubší servírovací míse. Jako oblohu podáváme rýži.
Rada: Kotlety před opečením krátce několikrát po okrajích nařízneme. Maso se tak při opékání "nesrazí".
Obměna: Marinované kotlety se dají grilovat v troubě nebo na barbecue. Po 6 hodinách marinování budeme grilovat 30 minut ve větší vzdálenosti od grilu a 3 až 4 minuty v jeho těsné blízkosti. Maso potíráme marinádou. Po 24 hodinách grilujeme 6 až 7 minut z každé strany blízko grilu.
Čínská marináda: 3 stroužky lisovaného česneku., PL oleje., 2 PL octa., 5 PL sojové omáčky., PL medu., PL mletého zázvoru., sůl., pepř.,
Hořčičná marináda: 3 stroužky lisovaného česneku., PL oleje., 2 PL octa., 3 PL pikantní hořčice., PL medu., 2 PL bílého vína., sůl., pepř.,

Žádné komentáře:

Okomentovat