19. listopadu 2010

Ořechová hvězda

8 vajec., 300 g cukru., 300 g mletých lískových oříšků., balíček (75 g) čokoládové rýže., po lžičce skořice a kardamomu., vanilková dřeň z ½ lusku., šťáva a kůra z citronu., 
poleva a ozdoba – 200 g moučkového cukru., 2 – 3 lžíce brandy., kandované ovoce., krokantové sypání
Vejce oddělíme. Žloutky a 250 g cukru utřeme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně zašleháme zbylý cukr. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny a zapracujeme oříšky, čokoládovou rýži, koření, citronovou kůru a šťávu. Těstem naplníme hvězdicovou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 160° C (v plynové na stupni č. 1) asi 60 minut. Hvězdu necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na plevu prosijeme moučkový cukr, přidáme brandy a vymícháme hustou polevu, kterou potřeme celu hvězdu. Okraje posypeme krokantem, z kandovaného ovoce vykrájíme různé vánoční motivy a ozdobíme jimi povrch hvězdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat