500 g hladké mouky,250 g másla,2 vejce,40 g droždí, špetka soli,trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl),prášek do pečiva,lžička cukru krupice,cukr moučkový na obalení koláčků, marmeláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti, hlavně, aby byla tužší a netekla).
Do hrnečku rozdrobíme droždí (kvasnice), přidáme cukr krupici, umícháme kašičku a přidáme vlažné mléko. Posypeme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší kašička. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme těsto - ale pozor!, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout! Z těsta vyválíme velkou placku asi 4mm vysokou a rádýlkem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3x3 centimetry. Plníme různou náplní - marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či sekanými ořechy - další kombinace si vymyslíme sami. Tvoříme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě (viz foto) a hned pečeme v horké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Žádné komentáře:
Okomentovat