7. července 2011

Půlroční, též svatební, sváteční koláčky

500 g hladké mouky,250 g másla,2 vejce,40 g droždí, špetka soli,trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl),prášek do pečiva,lžička cukru krupice,cukr moučko­vý na obalení koláčků, mar­meláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti, hlavně, aby byla tužší a netekla).

Do hrnečku rozdrobíme drož­dí (kvasnice), přidáme cukr kru­pici, umícháme kašičku a přidá­me vlažné mléko. Posypeme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší ka­šička. Přidáme mouku promí­chanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme těsto - ale pozor!, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout! Z těsta vyválíme velkou plac­ku asi 4mm vysokou a rádýl­kem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3x3 centi­metry. Plníme různou náplní - marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či se­kanými ořechy - další kombinace si vymyslíme sami. Tvo­říme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě (viz foto) a hned pečeme v hor­ké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.


Žádné komentáře:

Okomentovat