7. července 2011

Pražský koláč

500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé) ,250 g majolky (zvláční těsto) ,3 lžíce krupicového cukru, vejce ,30 g droždí ,150 ml vlažného mléka, špetku soli, vajíčko na potření koláče
Na žmolenku:120 g krupicového cukru, 200 g hrubé mouky ,120 g másla, 2 lžíce skořicového cukru
Na krém: 200 ml mléka, sáček vanilinového cukru, lžíci škrobové moučky, 3 lžíce moučkového cukru, 100
g studeného másla ,500 ml smetany ke šlehání

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova). Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte. Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout. Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému. Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat