těsto : 500 g polohrubé mouky,špetka soli,balíček vanilkového cukru,lžička skořice,strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu,50 g cukru,kostka droždí,250 ml vlažného mléka,125 g změklého másla
náplň : 175 ml mléka,50 g cukru,250 g mletého máku,100 g sekaného oranžátu,vejce,žloutek,3 dl pomerančového likéru,bílek
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici, citronovou, kůru a 25 g cukru. V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu. Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout.Na náplň svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchání krátce povaříme a necháme vychladnout.Vmícháme vejce, žloutek a likér.Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem. Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5 cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem. Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy. Necháme 15 minut kynout a pečeme asi 55 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat