9. srpna 2011

Bavorské včelí štípnutí


těsto : 2 1/4 hrnku polohrubé mouky,1/2 hrnku vlažného mléka,3 lžíce krystalového cukru,2 lžičky suchých kvasnic,4 lžíce másla pokojové teploty,vejce pokojové teploty,špetka soli
Směs na povrch : 6 lžic másla,1/3 hrnku krystalového cukru,3/4 hrnku mandlových lupínků,špetka mleté skořice,lžička vanilkového cukru,3 lžíce sladké smetany
krémová nádivka : 3 žloutky1/2 hrnku cukru,lžička vanilkového cukru,1/4 lžičky mandlového výtažku,lžíce škrobu,hrnek mléka,6 lžic másla (90 g)


Těsto : Přesít mouku do mísy udělat do ni důlek, nalít do něj polovinu mléka, přidat cukr, kvasnice a posypat je trochou mouky. Když kvasnice začínají kvasit, přidat máslo, vejce a sůl a pomalu vpracovávat dovnitř zbytek mléka, aby vzniklo pružné těsto. Ručně hníst těsto po 15 min., až se nechytá vařečky ani mísy. Přikrýt těsto utěrkou a nechat ho nakynout po 1-2 hodiny, nebo až nakyne do dvojitého objemu.
Připravit povrch : Rozehřát máslo a přidat cukr. Přidat mandle, skořici, vanilkový cukr a smetanu . Vařit za stálého míchání na středním ohni, až se směs stane měkkou a může se rozetžít. Pozor nespálit, ani nenechat zhnědnout. Nechat vychladnout.Vytvarovat těsto do kruhu na plech, nebo jej vložit do velké dortové formy a nechat ho ještě na 15min. vykynout. Předehřát troubu na 180°C. Potřít těsto směsí na povrch a péct ho po 35-45 min. do zlatohněda. Nechat vychladnout.
Krémová nádivka : Našlehat cukr, vanikový cukr i výtažek a žloutky v kastrolku na pomalém ohni, až jsou žloutky zpěněné a cukr je rozpuštěný. Za stálého míchání přidat škrob a mléko a přivéct vše do skoro varu, Sejmout s ohně a za rychlého šlehání nechat vychladnout. Našlehat máslo do pěny a zašlehat ho do zchladlého krému.
Rozkrojit vychladlý koláč horizontálně, potřít ho krémem a přikrýt jej opět vrškem s mandlemi.Uschovat koláč v chladničce do doby podávání.
Tip : Koláč je výborný i bez nádivky jenom s mandlovým povrchem. Vesměs se podává během Mnichovského ¨Oktoberfest¨.


Žádné komentáře:

Okomentovat