9. srpna 2011

Koláčky tlačené české


Rozpis pro 25-35 koláčků : 500 g hladké mouky,20-30 g droždí,60 g cukru (krupice nebo moučka),2 žloutky,3 dl mléka,sůl,citronová kůra,100 g másla
náplň : (500 až 600 g),vejce na potření,vanilkový cukr


Do mísy se rozdrobí droždí, přidá se trochu cukru a promíchá. Po chvilce se přidá do rozpuštěného droždí trochu vlažného mléka, vše se rozmíchá, přidá trochu prosáté mouky a znovu promíchá, až vznikne řidší těstíčko - kvásek. Po částečném vykynutí se přidá zbývající cukr, trochu soli a citrónové kůry. Vše se rozmíchá, přilije zbývající vlažné mléko, přidá se mouka a vlažné rozpuštěné máslo.Směs se propracuje, až vznikne hladké těsto, které se nepatrně pomoučí, přikryje utěrkou a nechá kynout.Vykynuté těsto se vyklopí na pomoučený vál, krátce propracuje a rozdělí na stejnoměrné kousky, ze kterých se tvarují menší kuličky a pokládají se na tukem potřený plech 2-3 cm od sebe. Po vykynutí se vytlačí uzlíčkem naplněným moukou nebo menším hrnečkem nebo jiným tvořítkem ve středu každé kuličky dolíček, který se naplní libovolnou náplní a okraje se potřou rozmíchaným vejcem.. Koláčky se pečou rychleji v předem vyhřáté troubě.Upečené se po mírném vychladnutí sejmou z plechu a pocukrují moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Náplně v koláčcích se mohou před pečením také posypat buď máslovou drobenkou, nebo ozdobit podle druhů náplně rozinkami, loupanými mandlemi, sekanými ořechy apod.




Žádné komentáře:

Okomentovat