30. dubna 2010

Kachna na kysaném zelí

1 mladá kachna, sůl, čerstvě mletý pepř, 250 g cibule, 500 g kysaného zelí, 5 lžic oleje, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, 3 jalovcové bobule, 1/8 l suchého bílého vína, 1/8 l neslazené jablečné šťávy, 1/8 l vody,1 lžička sušené majoránky

Kachnu omyjeme ve studené vodě i zevnitř a osušíme. Vnitřek a povrch osolíme a opepříme, řádně vetřeme do masa. Kachnu zabalíme do alobalu a necháme přes noc v chladničce. Potom oloupeme cibuli, nakrájíme na jemná kolečka, zelí též pokrájíme.Na pekáči rozehřejeme olej, vložíme kachnu a na prudším ohni ji po všech stranách zhruba 15 minut opečeme, až kůže lehce zhnědne. Vyjmeme, z tuku ponecháme pouze 2 lžíce, zbývající tuk slijeme a použijeme na jiný pokrm. Na pekáči necháme zesklovatět cibuli. Přidáme kysané zelí a dusíme na mírném ohni zhruba 10 minut. Přidáme bobkový list, jalovec a hřebíček.Podlijeme bílým vínem, jablečnou šťávou a vodou. Posypeme majoránkou.Na zelí položíme kachnu hřbetem nahoru , přikryjeme a vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 200°C  a pečeme 45 minut. Potom kachnu obrátíme hřbetem dolů a nškolikrát ji napíchneme, aby se podkožní sádlo vypeklo. Pečeme dalších 30 minut a zhruba každých 10 minut kachnu přeléváme vypečeným tukem.Kachnu vyjmeme z pekáče, položíme na rošt s odchytnou miskou, vložíme zpět na spodní lištu rozehřáté trouby a pečeme 20-30 minut, až je kůže křupavě propečená. Kachnu vyjmeme, naporcujmeme a podáváme se zelím a knedlíkem

Žádné komentáře:

Okomentovat