28. dubna 2010

Kapr plněný ovocem

1 kapr, sůl, mletý bílý pepř, 3 jablka, 50 g rozinek, 50 g mandlí, 1 lžíce švestkových povidel, citronová šťáva z 1 citronu, 0,2 l dezertního vína, 2 hřebíčky, citron na ozdobení

Kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, osušíme čistou utěrkou, osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a odložíme na 1 hodinu. Odleženého kapra naplníme očištěnými jablky bez jádřinců nakrájenými na osminky, částí rozinek a částí nahrubo nasekaných oloupaných mandlí. Otvor uzavřeme, kapra položíme do vymazaného pekáče, podlijeme a upečeme ve vyhřáté troubě doměkka. Během pečení jej potíráme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kapra narovnáme na mísu, přelijeme omáčkou a ozdobíme citronem. Příprava omáčky: Švestková povidla a šťávu z 1 citronu promícháme s vínem. Vlijeme do nádoby, přidáme hřebíčky, uvedeme do varu a za stálého míchání povaříme. Těsně před sejmutím z ohně přimícháme zbylá očištěná a pokrájená jablka bez jádřinců, zbylé rozinky a zbylé nasekané oloupané mandle. Necháme přejít varem a stáhneme z ohně.

Žádné komentáře:

Okomentovat