4. března 2010

Polský vánoční červený boršč

4 l vody,15 dkg mrkve,7 dkg koř.petržele,7 dkg celeru,5 dkg pórku,15 dkg cibule,15 dkg bílého zelí,
2 dkg sušených hub,2 kg červené řepy,10 dkg másla,3 dkg cukru,3 bobkové lístky,5 kuliček nového koření,4 hřebíčky,špetka muškátového ořechu,skořice,3 dkg česneku,sůl podle chuti,zelená petrželka,
1 l zákvasu: 2 kg červené řepy,2,5 l převařené vody,2 dkg cukru,1 dkg česneku,2 dkg chlebové kůrky 

Očištěnou zeleninu zalijeme 3 l vody a zhotovíme vývar.Do 0,5 l vody nasypeme sušené houby,uvaříme,vývar přecedíme.Očistěnou cibuli nakrájíme na kolečka a dusíme na polovině másla,podlevaje ji vývarem ze zeleniny.Červenou řepu nakrájíme na kolečka,zalejeme větším množstvím zeleninového vývaru,přidáme cukr i ostatní koření. Po 10 minutách varu odstavit a po 30 minutách scedit.Cibuli na sítu přepasírovat,přelít zbytkem zel.vývaru,dodat vývar z červené řepy a hřibů,dodat zákvas ( v Polsku je možno dostat koncentrát  z červené řepy ),smíchat a dodat zbytek másla. Baršč se podává s tortelinami s hřibovou nádivkou,případně si je vyrobit z uvařených  sušených hřibů na způsob malých pirožků nebo podávat s bílou fasolí uvařenou na sypko. Porci posypat drobně nakrájenou petrželkou. Zákvas :  očistěné 0,5 cm široké kolečka červené řepy vložíme do nádoby,kde je nasekán česnek.Zalijeme horkou vodou,kde je rozpuštěn cukr tak,aby voda byla nejméně 5 cm nad poslední vrstvou řepy.Vložit kůrky chleba a nechat zakryté gazou po 7 dní v teplotě nejméně 20°C.Zákvas potom slít a použít na boršč.

Žádné komentáře:

Okomentovat