21. července 2010

Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

těsto: 300 g hladké mouky, 20 g droždí, 150 ml mléka, 1 lžička krupicového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 1 vejce na potření okrajů těsta, citrónová kůra, špetka soli, máslo na vymazání plechu
náplň : 800 g borůvek, 100 g medu,
drobenka : 60 g másla, 40 g krystalového cukru, 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky, 80 g jemně mletých mandlí

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut vyběhnout.Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na vymazaný plech máslem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170°C 20-30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat