23. dubna 2010

Bouillabaisse

1 kg různých ryb, 4 stroužky česneku, 4 cibule, 4 brambory, tymián, bobkový list, petržel, fenykl, 2 bílé části pórku nakrájené na tenké plátky, 1 velká sklenice olivového oleje, 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, šafrán, 2 tenké plátky tvrdého bílého chleba, 1 stroužek česneku na doplnění vývaru
na červenou omáčku : 3 stroužky česneku, 1 malá červená feferonka, 1 šálek strouhanky zvlhčené mlékem, 1/2 sklenice olivového oleje, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku

Očistíme ryby, hlavy odřízneme. Velké kusy rozkrájíme. Česnek oloupeme a utřeme. Cibuli a brambory oloupeme, nakrájíme na tlustá kolečka. Do kastrolu navrstvíme koření, brambory, mezi každou vrstvu dáme česnek, česnekovou nať a na kolečka nakrájenou cibuli. Přidáme šafrán, osolíme a opepříme., polijeme olivovým olejem. Necháme 3-4 hodiny proležet. Spaříme 3 litry vody, přidáme rajčatový protlak a vařící přelijeme ryby. Na velkém ohni necháme ještě 30 minut vařit. Vývar procedíme a doplníme česnekem a osmaženým chlebem nakrájeným na kostičky. Servírujeme velice horké s červenou omáčkou.
Červená omáčka: Roztlučeme česnek, feferonku s trochou oleje a dobře vymačkanou strouhanku. Pak přidáme zbytek oleje a rajčatový protlak. Dobře zpracujeme. Tuto omáčku zředíme trochou silného vývaru.

Žádné komentáře:

Okomentovat