23. dubna 2010

Kapr na grilu

kapr celý (2-4 kg) ,nebo půlky kapra (1-1,5 kg), koření na ryby, citronová šťáva, sůl, 5-8 stroužků, česnek,olej, hořčice

Živého kapra zabijeme, zbavíme šupin, vykucháme a odřízneme hlavu, ocas, ploutve. Neděláme klasické podkovy, ale kapra rozřízneme podél páteře na polovinu. Aby se nám kousky rovnoměrně propékaly, každou polovinu ještě rozřízneme souběžně s páteří tam, kde končí břišní dutina (dostaneme tak 2 silnější kusy podél páteře a 2 tenčí kusy se žebry) - k této operaci u větší ryby použijeme nůžky na drůbež na přestřižení žeber.Dále rozporcujeme na cca 100 -150 g pravidelné porce. Kousky kapra pokapeme citronovou šťávou (maso se tak zpevní). Připravíme si marinádu z koření na ryby (1-2 balení dle velikosti ryby), oleje (2-4 dl), hořčice (2-4 lžíce), rozdrceného česneku (můžete dle Vaší chuti buď přidat nebo úplně vynechat) a (volitelně) i piva (1-2 dl). Je-li koření na ryby málo slané, přidáme i sůl (nepřehánět!, dosolíme těsně před přípravou). Porce kapra postupně vkládáme do velké mísy nebo pekáče, zaléváme marinádou a necháme v chladu nejlépe do druhého dne, ale postačí i hodina. Rozpálíme gril. Porce ryby trochu dosolíme a klademe na rošt grilu a opečeme rovnoměrně. Teplota nemusí být příliš vysoká, pečeme raději déle, aby se silnější kousky propekly i uvnitř. Na otáčení používáme kleště nebo lopatky, otáčení vidličkou by nedopadlo dobře. Můžeme potírat zbylou marinádou nebo olejem. Hotové porce sundáme z grilu, klademe na mísu a dbáme, aby se nám hladoví strávníci nepoprali. Podáváme s pečivem nebo jenom tak. Vhodnou přílohou je čerstvá zelenina. 

Žádné komentáře:

Okomentovat