15. dubna 2010

Vánoční kapr v marinádě

6 porcí kapra, sůl, 1,5 l vody, 2 lžíce octa 8%, 5 dkg cibule, bobkový list, 10 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu
Marináda : 25 dkg majonézy, 1 lžíce bílého vína, 2 lžíce smetany na šlehání, 1 - 2 lžíce nastrouhaného křenu, 1 lžíce octa 8%,1 lžička cukru,1 lžička vorčestrové omáčky, trochu mletého pepře, 2 uvařená  vejce (nadrobno pokrájená) na posypání
Do kastrolu nalijeme vodu a ocet, přidáme sůl, cibuli, bobkový list, pepř celý, nové koření a 10 minut povaříme. Do vývaru vložíme potom očištěné a osolené porce kapra. Za mírného varu povaříme 18 - 20 minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout. Nyní si připravíme marinádu. Do mísy dáme majonézu a za stálého míchání přidáváme víno, nastrouhaný křen, ocet, cukr, koření a nakonec lehce přimícháme šlehačku. Hotovou marinádu podle chuti přisolíme a uložíme v chladu. Vychladlé porce kapra z vývaru vyjmeme a odstraníme z nich větší kosti (ti šikovnější mohou odstranit i malé kosti). Porce po odstranění kostí musí zůstat celé. Tyto urovnáme na mísu nebo dáváme jednotlivě na malé misky a přelijeme připravenou marinádou. Povrch posypeme nadrobno rozsekanými vejci. Okraj mísy ozdobíme rozpůlenými kolečky citronu a zelenou petrželkou. podáváme s bílým pečivem a bílým vínem.

Žádné komentáře:

Okomentovat