6. července 2012

Kaldon se sýrovým závinem

Uvaříme 0,5 slepice s 5 kuličkami nového koření a celého pepře, 2 listy bobkového listu a soli. Uděláme světlou máslovou jíšku z 5 dkg másla (tuku), 7 dkg hladké mouky. Zalijeme vývarem, který jsme dolili na 1 1/2 I vodou a přecedili. Za častého míchání přivedeme do varu. Přidáme nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a vaříme nejméně 1/2 hodiny. Náplň do závinu: 5 dkg másla utřeme s 15 dkg nastrouhaného sýra eidam,  vejcem, přisolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového květu. Těsto na závin: z 1 vajíčka, 5 dkg tuku, trochy vody, polohrubé mouky a soli uděláme závinové těsto, které rozválíme na 3 až 4 menší placky; naplníme náplní a zavineme. Potom napříč po 1 cm vařečkou zmáčkneme. Dáme vařit do osolené vody asi 10 minut. Po vyjmutí a částečném zchladnutí v každém promáčknutí překrojíme. Nakonec polévku znovu prohřejeme, ochutíme a vložíme do ní nakrájený sýrový závin; můžeme přidat i pokrájené maso ze slepice. Před podáním dáme nasekanou petrželku (pažitku).

Žádné komentáře:

Okomentovat