6. července 2012

Kapří polévka s jikrami a mlíčim

3 až 4 hlavy z kapra, mlíčí (asi ze 2 ryb) a jikry (také asi ze 2 ryb), zelenina (střední celer, 2 cibule, 2 větší mrkve,2 větší petržele), 10 kuliček celého pepře,muškátový ořech, sůl, máslo, hladká mouka,včerejší rohlíky na osmažení
Dobře omyté kapří hlavy vložíme do velkého hrnce do studené vody spolu s očištěnou a nakrájenou zeleninou a dáme vařit.Jakmile voda začne vřít, tak musíme vybírat větší lžící šum (pěnu), který se začne tvořit na hladině. Pak nasypeme do polévky celý pepř a necháme mírně vařit. Během vaření si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky. Jikry a mlíčí dáme každé zvlášť povařit (asi na 10 minut) do mírně osolené vody.Polévku vaříme tak dlouho, až je maso na hlavách měkké a začne samo odpadávat.Potom vývar scedíme přes jemné sítko do menšího hrnce, dáme ještě vařit. Do vývaru vložíme uvařené scezené jikry a propasírujeme mlíčí. Zahustíme jíškou a okořeníme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a dochutíme solí. Kdo rád obírá maso z hlav, tak mírně solí hned na začátku vaření. Polévka se může trošku dochutit smetanou nebo mlékem - buď v hrnci, nebo individuálně až na talíři. Kdo nemá rád jikry, může je vynechat a chuť polévky se nezmění. Podáváme ji ozdobenou jemně nasekanými zelenými natěmi (pažitka, řeřicha,petrželka, libeček) a s nadrobno nakrájenými a na másle osmaženými rohlíky.Tato polévka se dá dobře uchovat i v mrazničce v mikrotenovém sáčku a po rozmraženía zahřátí má stále stejnou chuť i vůni
a vzhled.

Žádné komentáře:

Okomentovat