6. července 2012

Slovenská kapustnice

kyselé zelí (asi 2 velké hrsti, podle libosti),brambory (asi 4 velké, také dle libosti), sušené houby, 3 stroužky česneku (může být i víc), rozinky (2 polévkové lžíce), vařené kousky uzeného masa nebo domácí klobása,vývar z uzeného masa nebo z uzených kostí, nové koření, bobkový list, celý pepř,sůl, nudle, trocha zásmažky
Tento rozpis je na velký papiňák, tj. 51. Do tohoto hrnce se dá vývar z uzeného masa (nejlépe z uzených kostí), přidá se proprané kyselé zelí, množství si určí každý sám, podle toho, jestli chce polévku hodně zelnou nebo jen trochu. Oloupané brambory se nakrájejí na kostky - spíše větší - dají se do hrnce,přidá se česnek nakrájený na plátky a předem namočené sušené houby, namočené rozinky (ty způsobí, že polévka není moc kyselá),pak dáme 10 kuliček nového koření,10 kuliček celého pepře, 2 lístky bobkového listu, sůl, celou klobásu. Hrnec se uzavře a vše se vaří asi 1/2 hodiny. Po otevření hrnce vyjmeme klobásu, kterou rozkrájíme na kousky, ty vrátíme do hrnce, přidáme kousky uzeného masa, asi hrst nudlí a rozředěnou zásmažku (pokud máme zásmažku připravenou studenou, přidáme ji do polévky 2 až 3 lžíce). Zásmažka však není nutná. Vše ještě necháme povařit. Až jsou nudle uvařené, dochutíme případně solí, kdo chce, může přidat trochu mletého pepře nebo tabasca. Pokud někdo vaří uzené kosti, je dobré si schovat vývar s trochou obraného uzeného masa do mrazáku a polévku vařit někdy jindy.V zimě chutná vždycky, ale po bujaré oslavě konce rokuje úplně nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat