20. září 2011

Galette Perougienne

14 g čerstvých kvasnic, 100 ml vlažné vody, 200 g másla, vejce, kůra z jednoho citronu, špetka soli, 100 g jemného krysalového cukru, 200 g přesité polohrubé mouky
 
Vložit rozdrobené kvasnice do vlažné vody na 10 min., nebo až vykvasí. V míse dobře smíchat 120 g másla s vejcem, nastrouhanou kůrou a asi 2 lžícemi cukru. Přidat kvasnicový kvásek a trošku po trošce mouky. Přendat na vál a zpracovat v tuhé těsto. Těsto je hotové, když se samo odděluje od prstů. Těsto přikrýt a nechat nakynout po 2 hodiny, při pokojové teplotě. Předehřát troubu na 230°C. Na velkém listě pečícího papíru vyválet těsto na tenko a vykrojit z něho velký kruh. Těsto na papíře přenést na velký plech a prstem postupně nahrnovat okraj ke středu tak, aby vznikl nízký okraj (aby máslo nepřeteklo přes koláč). Změklé máslo rozdělit po kouscích na koláč. Koláč posypat zbytkem cukru a péct jej po 8-10 min. do hněda./podobný koláč se může najít v různých variacích v různých oblastech Francie/

Žádné komentáře:

Okomentovat