7. září 2011

Opékaná vánočka

1 kg hladké mouky, 1,5 kg hrubé mouky ,620 ml mléka pokojové teploty ,70 g droždí ,620 g rozpuštěného čerstvého másla ,500 g moučkového cukru ,8 žloutků ,lžičku soli ,kůru nastrouhanou z jednoho citronu ,kůru nastrouhanou z jednoho, pomeranče ,vejce na potření,200 g mandlí ,400 g rozinek

na namáčení a opékání :  500 ml čerstvé smetany ke šlehání ,6 celých vajec, 100 ml pomerančového likéru Grand Marnier, 150 g moučkového cukru ,po špetce mleté vanilky, skořice a soli ,máslo na opékání

na ozdobení :  kandované fialkové květy

 

Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple. Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.
Tipy : O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte. Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150
g cukru a 50ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru. 


Žádné komentáře:

Okomentovat