20. září 2011

Šťavnatý hruškový koláč s čokoládou

příprava cca 30 minut pečení cca 50 minut rozležení cca 10 minut 1 kousek asi 290 kcal
těsto :150 g másla,150 g cukru,3 vejce,175 g polohrubé mou­ky,lžička kypřicího prášku,2 lžíce kakaa
obloha : 2 sklenice půlených kompotova­ných hrušek (asi 850 ml),250 ml bílého vína,tyčinka skořicové kůry,několik hřebíčků,balíček čiré dortové polevy,50 g nasekané čokolády


Těsto : Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce. Mouku smí­cháme s kypřícím práškem a kakaem a za­pracujeme do žloutkové pěny. Vypracu­jeme hladké těsto.Troubu předehřejeme na 175 °C. Rozvírací formu o průměru 28 cm vyloží­me pečícím papírem, naplníme těstem, uhladíme a pečeme asi 50 min. Vyjmeme z trouby, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Obloha : Hruškový kompot vyklopíme do hrnce, zalijeme vínem, přidáme skořicovou kůru a hřebíčky a krátce povaříme. Sejmeme ze sporáku a necháme asi 10 minut táhnout. Koláč uvolníme z formy. Hrušky nechá­me okapat, několik půlek si schováme na ozdobeni, zbytek nakrájíme na kousky a ovoce ozdobně rozložíme na koláč.Odměříme 250 ml kompotové šťávy, v ní rozpustíme polevu a necháme přejít varem. Polevou zalijeme ovoce od středu k okraji, necháme ztuhnout a pak koláč ozdobíme nasekanou čokoládou.

Žádné komentáře:

Okomentovat